funkcje wymierne
t.: mam taka nierówność:
(x2−9)(x2+5x+6)/x3−27≥0
no i wszystko pięknie, wyznaczyłam dziedzinę x∊R−{3}, zastosowałam wzory skróconego mnożenia i
na koniec wyszło mi cos takiego:
(x+3)2(x+2)/x2+3x+9≥0
no i napisałam, że dla każdego x∊R x2+3x+9≥0
narysowałam wężyk, wyszło, że x∊<−2,3)∪(3,+∞)
wszystko sie zgadza, tylko w odpowiedziach jest tez, że x może należeć do jednoelementowego
zbioru −3
i pytam, czemu −3 też?
8 sty 15:58
Aga: Do rozwiązania należą liczby które leżą na osi x i należą do dziedziny.
8 sty 16:10
t.: aa, okej, dla −3=0 więc tez należy.
mam jeszcze taka nierówność:
3/2x+2≥(1/x)−1
nie wiem jak sie do tego zabrać
rozszerzyłabym to wszystko do wspólnego mianownika którym byłoby 2x+2, ale nie wiem, jak to
zrobic z 1/x
8 sty 16:16
Aga: Wspólny mianownik to x(2x+2)
8 sty 16:20
t.: x+2/2x+2 to nie jest to samo, co 1/x, nie?
8 sty 16:21
t.: Aga, rozszerzyłam tak, jak napisałaś.
napiszę po kolei
| 3x | | 2x+2 | | x(2x+2) | |
| − |
| + |
| ≥0 |
| x(2x+2) | | x(2x+2) | | x(2x+2) | |
| x(2x+1) | |
| ≥0 /*(2x+2)2 |
| x(2x+2) | |
(2x+1)(2x+2)≥0
2(x+1/2)(x+1)≥0
dobrze?
8 sty 16:32
t.: a nie..
źle, tak?
8 sty 16:41
Aga: W liczniku na końcu zgubiłaś 2x.
8 sty 16:42
t.: własnie, tak mi sie wydawało.
ale kiedy to dodałam to wychodzi mi dziwnie.
mam na końcu coś takiego:
(2x2+3x−2)(2x2+2)≥0
8 sty 16:46
t.: a w odpowiedziach występuje liczba 1/2 nie wiem skąd..
8 sty 16:48
Aga: Powinno być (2x2+3x−2)x(2x+2) bo mnożysz przez (x(2x+2))2, do pierwszego nawiasu licz Δ
8 sty 16:51
Aga: | | 1 | |
Miejsca zerowe to −2,−1,0, |
| |
| | 2 | |
8 sty 16:53
t.: czyli zaczne jeszcze raz
| 3x | | 2x+2 | | x(2x+2) | |
| − |
| + |
| ≥0 |
| x(2x+2) | | x(2x+2) | | x(2x+2) | |
po pomnożeniu:
(2x
2+3x−2)x(2x+2)≥0
Δ=9+16
Δ=25
x1/x2=1/−4
więc skąd 1/2?
8 sty 17:03
t.: aa, wiem!
8 sty 17:07
t.: kolejny problem −.−
tym razem nierówność jest taka:
| x | | 3 | | 2 | |
| − |
| ≥ |
| |
| x2−x−6 | | x2+3x+2 | | x+2 | |
| x | | 3 | | 2 | |
| − |
| − |
| ≥0 |
| (x−3)(x+2) | | (x+1)(x+2) | | x+2 | |
po sprowadzeniu do wspólnego mianownika:
| x2+x−3x+27−2x2+4x+6 | |
| ≥0 |
| (x−3)(x+2)(x+1) | |
| −x2+2x+33 | |
| ≥0 |
| (x−3)(x+2)(x+1) | |
z pierwszego nawiasu wychodzi dziwna delta, a w odp pojawia się 5..
8 sty 17:48
t.: proszę o pomoc!
8 sty 18:06
t.: proszę Was, pomóżcie!
naprawde nie umiem znaleźć błędu! ;C
8 sty 18:32
t.: gdybym zamiast 33 było 35 to wyszłoby dobrze, ale już setny raz sprawdzam i wszystko się
zgadza.
8 sty 18:42
ICSP: zadanie numer 1.

Wtrącam się xD
| | (x2−9)(x2 + 5x + 6) | |
masz nierówność : |
| ≥ 0 |
| | x3−27 | |
mówisz że doprowadzasz to do postaci :
U{(x+3)
2(x+2)(x
2 + 3x + 9)} CO jest strasznym ale to strasznym błędem

Podzieliłeś przez (x−3) jak zakładam. Po przemnożeniu przez kwadrat mianownika otrzymałeś :
(x+3)
2(x+2)(x
2 + 3x + 9) ≥ 0 a co by było gdybyś nie podzielił

Otóż było by tak :
(x−3)
2(x+3)
2(x+2)(x
2+3x+9). O jedno rozwiązanie więcej

Pamiętaj kiedy dzielisz gubisz
rozwiązanie

Dlatego przy rozwiązywaniu nierówności, równań itd. Wolno dzielić tylko przez
liczbę nie przez niewiadomą

To tyle. Bardzo dziękuję
8 sty 19:21
ICSP: no i zadanie dla ciebie : wykonaj działanie :
3(x−3)

Powodzenia xD
8 sty 19:26
Aga: Do zad. 1) narysowałam węża, ale tak się długo wczytywał, że zrezygnowałam, wtedy byłoby jasne.
A tego błędu nie zauważyłam.
8 sty 19:33