1 rok studiow pomozcie..!
n: Znaleźć przedziały monotonicznośći i ekstrema lokalne funkcji:
Bardzo prosze o pomoc..
obliczam pierwszą pochodna i wychodzi mi cos takiego:
| | (3x2+1)(x4+x2+1)−(x3+x)(4x3+2x) | |
y' = |
|
|
| | (x4+x2+1)2 | |
dobrze? i nie wiem jak dalej...
dzieki z gory i pozdr
8 sty 15:53
Aga: y' dobrze.
Doprowadź licznik do najprostszej postaci i rozwiąż równanie y'=0 ( przyrównaj do zera tylko
licznik)
Następnie zapisz y'>0 i y'<0
podaj odp.
8 sty 15:58
n: pomozcie prosze jestescie moja ostatnią szansą..
8 sty 15:58
n: odpowidzi z tylu ksiazki to:
y rosnie w (−1,1)
y maleje w (−∞,−1),(1,∞)
minimum lokalne w x=−1, maksimum lokalne w x=1
8 sty 16:01
n: licznik:
y = 3x
6 + 3x
4 + 3x + x
4 + x
2 +1 − 4x
6 − 2x
4 − 4x
4 − 2x
2 = −x
6 − 2x
4 − x
2 + 3x + 1
i jak to przyrownac do zera, rozlozyc na czynniki
8 sty 16:07
n: pomozcie nie umiem nie wychodzi mi to..
8 sty 16:27
ZKS:
−x6 − 2x4 − x2 + 3x + 1 = 0
Podziel Hornerem lub pisemnie przez (x − 1) a otrzymasz:
−(x − 1)(x5 + x4 + 3x3 + 3x2 + 4x + 1) = 0.
8 sty 16:34
n: tam mialo byc w liczniku −x6 − 2x4 + 2x2 + 1
co rozlozylam na czynniki i wyszlo
( −x4 − 3x2 − 1 ) ( x − 1 ) ( x + 1 )
ale dalej tego ( −x4 − 3x2 − 1 ) juz nie umiem rozlozyc..
8 sty 16:45
Aga: Podstaw pomocniczą zmienną x2=t
8 sty 16:47
n: wiem probowalam i nie wychodzi zbyt fajnie..:
x
2 = t
−t
2 − 3t −1 = 0
Δ= 9 − 4 = 5
| | 3 − √5 | | 3 + √5 | |
x2 = |
| lub x2 = |
|
|
| | −2 | | −2 | |
tak

? i co z tym ? ehhh
8 sty 16:58
n: i wogole po co ja to licze? pewnie niepotrzebnie sie mecze

bo na pewno jest wczesniej cos nie tak, bo nie mozliwe zeby 1 przyklad taki rozbudowany byl...
prosze powiedzcie bo juz ponad godzine 1 przyklad robie..
a to dopiero polowa..
8 sty 17:10
ZKS:
x2 = t ≥ 0 Dostajesz dwa ujemne pierwiastki więc ?
8 sty 17:20
n: wiec sie nie zgadza czyli cos jest zle
8 sty 17:22
n: to jak inaczej mam ( −x4 − 3x2 − 1 ) rozlozyc?
czy sie nie da?
a myslalam, ze kazdy wielomian da sie rozlozyc na czynniki
8 sty 17:23
ZKS:
| | 3 − √5 | | 3 + √5 | |
Da się go rozłożyć przecież na −(x2 + |
| )(x2 + |
| ) tylko że nie |
| | 2 | | 2 | |
posiada rzeczywistych pierwiastków.
8 sty 17:28
n: i jak sie ma do tego co robilam na początku?
| | 3 − √5 | | 3 + √5 | |
−x6 − 2x4 + 2x2 + 1 = −(x2 + |
| ) (x2 + |
| (x−1) (x+1) tak?
|
| | 2 | | 2 | |
i jak to zrownac z zerem? ile wyjdzie jak tamto nie ma pierwiastkow to co z tym zrobic?
8 sty 17:37
n: jak nie ma pierwiastkow to jak mam wykres wielomianu z tego namalowac?
8 sty 17:39
n: prosze! powiedzz!
8 sty 17:39
n: nikt mi nie chce pomoc..
8 sty 18:05