F wykładnicza
MIF: Dla jakich wartości parametru m, równanie m*16x + (2m−1)*4x + 2 − 3m = 0 nie ma pierwiastków
rzeczywistych?
Chodzi mi o to jakie przypadki mam rozważyć...
8 sty 15:47
MIF: 4x = t
1 przypadek:
t1*t2≥0
t1+t2<0
Δ>0
2 przypadek:
Δ<0
3 przypadek:
Δ=0
t0<0
8 sty 15:51
MIF: Czy takie mają być przypadki? I czy to wszystkie czy jeszcze jakieś pominąłem?
8 sty 15:51
Jack:
zauważ, jeszcze że przy 16x stoi parametr m.
8 sty 15:53
Basiek: eeee,
1) gdy równanie kwadratowe Δ<0 wtedy i tylko wtedy równanie nie ma pierwiastków
2) sprawdź dla m=0, tj, nie będzie to wtedy równanie kwadratowe− zobacz, co to wtedy będzie za
funkcja i czy/ kiedy nie ma pierwiastków.
8 sty 15:54
Aga: Sprawdź co się dzieje dla m=0.
8 sty 15:54
MIF: Do Basiek, ale to jest funkcja wykładnicza, więc może mieć pierwiastki ale ujemne i wtedy " nie
wlicza się do zadania"
a dla m=0 wyjdzie mi coś takiego:
−4x+2=0, czyli 4x=2 więc wyjdzie, że x=12, a równanie nie może mieć pierwiastków więc m
musi być rózne od 0
8 sty 16:01
Basiek: Zboczenie kwadratowe. Wybacz.
8 sty 16:10
MIF: No ale tak wogole, to te przypadki są dobrze
8 sty 17:17
ZKS:
3o Powinieneś dać chyba Δ = 0 ∧ to ≤ 0.
8 sty 17:26