policzyć zbieżność szeregu z kryt d;alemberta
turbo: witam! mam policzyć zbieżność szeregu E
2n! + 1 (n+2)!
mam taką granicę : q= lim
(2n + 2)! (n+2)! (n+3)! (2n!+1) nie wiem jak
ją rozwiązać
8 sty 15:43
Krzysiek: masz: 2n! czy (2n)! ?
8 sty 15:43
turbo: w liczniku tak jak jest 2n! + 1
8 sty 15:44
Trivial:
| 2n! + 1 | | 2n! | | 1 | | 2 | | 1 | |
| = |
| + |
| = |
| + |
| |
| (n+2)! | | n!*(n+1)(n+2) | | (n+2)! | | (n+1)(n+2) | | (n+2)! | |
W oczywisty sposób szereg oba szeregi są zbieżne.
8 sty 15:45
Trivial: *W oczywisty sposób oba szeregi są zbieżne.
8 sty 15:45
Krzysiek: więc badasz taką granicę:
| 2(n+1)! +1 | | (n+2)! | |
| * |
| |
| (n+3)! | | 2n! +1 | |
8 sty 15:49
turbo: no tak ale nie za bardzo wiem jak działać na silniach , zeby wszystko się zredukowalo. o to mi
chodzi

bo ze badam taka granice to napisalem w temacie
8 sty 16:11