całka
Asieńka91: Obliczyc przez podstawienie dx/xlnx dx−licznik xlnx−mianownik
8 sty 15:24
Trivial: podstawienie u = lnx.
8 sty 15:25
Asieńka91: t= lnx? czyli dt=dt?
8 sty 15:27
Trivial: Zdecydowanie dt = dt!
8 sty 15:27
Asieńka91: czyli bede liczyla calke z tdt ?
8 sty 15:29
Trivial:
t = lnx
| | dx | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| = ∫ |
| * |
| dx = ∫ |
| *dt = ... |
| | xlnx | | lnx | | x | | t | |
8 sty 15:31
Asieńka91: lnx=t to bylo t*x =tx a czemu tylko t i dlaczego tak to rozbiles? czy tak mozna?
8 sty 15:37
Trivial: Tak nie tylko można, ale tak trzeba.
8 sty 15:39
Asieńka91: aha
ale wytlumacz mi tylko dlaczego samo t?a nie txskoro tak jest mnozenie?
8 sty 15:40
Asieńka91: tam jest **
8 sty 15:40
Trivial:
| | 1 | | 1 | |
wyszło dt = |
| dx. Więc całe wyrażenie |
| dx zamieniłem na dt. |
| | x | | x | |
8 sty 15:42
Asieńka91: aha juz rozumiem
8 sty 15:43
Asieńka91: mi wyszlo ln|lnx| + C
8 sty 15:43
Trivial: ok
8 sty 15:46
Asieńka91: dzieki
8 sty 15:47