:(
tropikalna: prostokątny plac o wymiarach 40m x 200m podzielono na trzy prostokątne działki , których
pola są w stosunku 2:3:5 . jaki obw ma każda działka , jesli linie podziału są
prostopadłe do dłuższego boku prostokątnego placu ? podaj powierzchnie każdej działki w
arach.
w trójkącie równobocznym o boku 6cm ścieto naroza tak że powstał szesciokat foremny.
oblicz pole tego szesciokata.
25 mar 21:13
Eta:
zad1/
szerokość wszystkich działek −− 40m
bok długości 200m podzielony w stosunku 2:3:5
zatem;
Dz1 ma wymiary 210*200m = 40m −−to długość i szer. −− 40m
Dz2 " " 310*200m = 60m " " −− 40m
Dz3 " " 510*200m =100m " " −− 40m
Policz obwody ( to już proste)
zad2/ x −−długość boku odciętego trójkata równobocznego
a= 6 −− " " danego trójkąta równob.
zatem bok a= 6 podzielono na trzy równe części
skoro sześciokat jest foremny:
to: x = 3cm to Psześciokata = 6* x2√3 /4
podstaw i oblicz!
25 mar 23:01
tropikalna: a jak sie zmienia na ary? ar to 100m? bo nie jestem pewna
26 mar 08:56
tropikalna: juz wiem

dziekuję za pomoc
26 mar 09:00
stw: 1 ar = 100 m2
czyli np działka 1 arowa ma wymiary 10m x 10m ; 10 arowa 20m x 5m
26 mar 09:02
tropikalna: chyba x nie moze miec 3 cm.. tylko 2?
26 mar 09:05
tropikalna: juz mam , dziękuję
26 mar 09:10