przedstaw w najprostszej postaci
iFF: proszę o pomoc
| a(a+2) | | hmm,,, | |
| * |
| |
| 2a−3 | | (a−2)(a+2) | |
co wyjdzie w drugim liczniku ?
8 sty 15:12
emte: (2a−3)(a−2)
8 sty 15:15
iFF: a nie że najpierw zostawić tą 2 i wymnożyć najpierw nawiasy ?
8 sty 15:16
emte: po co, trzeba skrócić i zrobić założenia
8 sty 15:18
iFF: a w sumie to wyjdzie to samo

bo
2a
2 −4a−3a+6 =
2a
2−7a + 6
tak?
8 sty 15:18
iFF: aaaa już wiem ! sie skróci wszystko i wyjdzie a
8 sty 15:20
emte: wyjdzie, ale przy mnożeniu się skraca, a postać iloczynowa jest najlepsza do tego
8 sty 15:21
iFF: | | 3 | |
a dziedziną tego wyrażenia będzie :=R\ {2, |
| }  |
| | 2 | |
8 sty 15:21
iFF: tak, już wiem

wszystko sie ładnie skróciło
8 sty 15:22
emte: brawo
8 sty 15:22
emte: jeszcze w dziedzinie wyrzuć a=−2
8 sty 15:24
iFF: elegancko, to licze następne zadania
8 sty 15:24
iFF: a takie równanie:
4x+4= (3x+2)(x+3)
4x+4 = 3x2 +9x + 2x+6
8 sty 15:29
emte: poprzenoś na jedną stronę, a potem Δ itp
8 sty 15:33
iFF: czyli −32−7x= 2
Δ = 73 ?
8 sty 15:38
emte: 3x2+7x+2=0
8 sty 15:44
iFF: teraz wyszło, dzięki
8 sty 15:54
iFF: a jak sie zabrać za takie coś?
8 sty 15:57
...: | | 2 | |
najpierw dziedzina : x+1≠0 i 3x+2≠0 x≠−1 i x≠− |
| |
| | 3 | |
8 sty 16:02
...: ja sb najpierw wrzuciłem 1 do 1 ułamka
8 sty 16:03
iFF: dziedzina to wiem, ale jak to obliczyć bo przez mianownik nie bardzo sie da pomnożyć
8 sty 16:04
8 sty 16:04
...: =0 oczywiście ^^
8 sty 16:05
...: | | x+3 | | 4 | |
Potem masz |
| = |
| |
| | x+1 | | 3x+2 | |
No i na krzyż mnożysz
8 sty 16:06
...: Rozumiesz
8 sty 16:07
iFF: a skąd ten x w pierwszym ułamku ?
8 sty 16:07
emte: a potem na drugą stronę
potem na "krzyż"
poprzenosić na jedną stronę, tak aby po jednej było 0
a potem Δ, itp
8 sty 16:10
8 sty 16:11
...: bo masz :
| | 2 | |
1 + |
| i chcesz by 1 miała ten sam mianownik co ten ułamek ... zatem musisz 1 zamienić |
| | x+1 | |
| | x+1 | |
na |
| − a to przecież 1 XD ... Potem zapisujesz na 1 kresce ułamkowej i z tego |
| | x+1 | |
wychodzi Ci ten x... (o to chodziło)

bo zgłupiałem przez chwilę ^^
8 sty 16:12
...: no ^^
8 sty 16:12
...: Jasne teraz

Prościej już nie wytłumaczę ^^
8 sty 16:13
iFF: | | 1 | |
paranoja z tą matmą, Δ=5, x1=−2, x2= − |
| |
| | 3 | |
8 sty 16:13
iFF: tak już rozumiem

heh ja głupieje patrząc na każde zadanie
8 sty 16:15
...: XD jest dobrze *przynamniej też mi tak wyszło*
8 sty 16:16
emte: i ok
8 sty 16:16
...: Ale już rozumiesz i to jest najważniejsze XDDD No cóż ... musisz więcej zadań robić ... ^^
Chyba jedyna dobra rada XD
8 sty 16:17
iFF: spoko, dzięki wielkie
| | −2 | |
a coś takiego, są dwie funkcje : f(x)= |
| przesunąć go o wektor [3, −2] wyjdzie |
| | x | |
i z tego mam określić liczbę rozwiązań równania |g(x)| − p =0 w zalezności od parametru p
8 sty 16:25
iFF: taaa staram się

tylko co że je zrobie jak są źle
8 sty 16:26