Obliczyć granice ciągów o wyrazie ogólnym an
Darek: an=log(n2+1)−2logn
Proste zadanko, ale nie wiem za bardzo jak to wygląda z granicami i logarytmami. Jakby ktoś
miał jakąś tablicę przykładów, byłoby fajnie, bo na razie spisuję sobie na kartkę te co
znajduję.
8 sty 14:58
8 sty 15:04
Eta:
| | n2+1 | |
lim an= |
| = log1= 0 |
| | n2 | |
n→
∞
8 sty 15:05
8 sty 15:06
Darek: Ah, no tak, zapomniałem zupełnie o własnościach logarytmu.
Logarytm dziesiętny z jedynki to zero, więc zgadza się z odpowiedzią, dzięki.
Są jakieś własności związane z logarytmami, które powinienem sobie zapamiętać czy zawsze szukać
rozwiązania?
8 sty 15:07
8 sty 15:08
8 sty 15:11
Eta:
Napisałeś tak: "są jakieś własności związane z logarytmami, .... " to dostałeś odp. w linku
8 sty 15:14