pochodna
kamila: obliczyć pochodną y=(sinx)2x
8 sty 14:55
Trivial:
Wskazówka
(sinx)2x = eln(sinx)2x = e2xlnsinx
8 sty 15:37
kamila: ale to już cała pochodna obliczona ?
8 sty 16:06
ZKS:
To była wskazówka.
Policz pochodną (e2xlnsinx)'.
8 sty 16:08
ejendi: dla funkcji typu uv można użyć wzoru d ln y/dx=y'/y
np:xx=xx(lnx+1)
y=(sinx)2x
lny=2x*ln|sinx|
y'/y=2 ln |sinx|+2x*ctgx
y'=(2 ln |sinx|+2x*ctgx)sinx2x
8 sty 16:30
kamila: ahh chyba nie bardzo bo moim zadaniem jest znaleźć styczną w punkcie odciętych pi/2 i z taką
pochodną to co ja zrobię...?
8 sty 16:30
ejendi: wzór na styczną:
Y−y=y'*(X−x)
y(pi/2)=sin(pi/2)pi/2=1
y'(pi/2)=
2 ln sin(pi/2)=0
2*pi/2=pi
ctg(pi/2)=0
y'(pi/2)=0
Y−1=0
Y=1 prosta równoległa do osi X styczna w punkcie (1,pi/2)
8 sty 17:13