Fizyka
Karol: Małpka wspina się po pionowej lianie z przyspieszeniem 0,5 m/s2. Oblicz siłę napinającą lianę,
jeżeli masa małpki wynosi 5 kg. Masę liany zaniedbać.
8 sty 14:38
Karol: 0.5m/s2
8 sty 14:39
Trivial:

Z drugiej zasady dynamiki Newtona mamy
T + ma = F
g
Zatem
T = F
g − ma = mg − ma = m(g−a).
8 sty 14:42
Karol: Trivial tez tak myslalem a w odpowiedzi jest m(g+a)
8 sty 14:45
Trivial: Z jakiej książki to zadanie?
8 sty 14:48
Trivial:
F
wyp = ma
T − F
g = ma
T = m(g+a).
8 sty 14:54
Karol: Kurde trudna ta fizyka nie wiem jak wypadkowe liczyc kiedy siły dodaje a kiedy odejmuje.
Zadania są z pdfa z tej strony
http://www.mif.pg.gda.pl
8 sty 15:02
Trivial:

Pomyliło mi się, jako że z dynamiki już dawno nic nie rozwiązywałem. Drugi sposób dobry.
Ustalasz umownie jeden kierunek +, a drugi minus. Zatem wszystko co jest zgodnie z osią x
dajemy +, a co nie jest, dajemy −.
Fwyp = m
a.
+T − F
g = +ma
8 sty 15:08
Karol: dzięki teraz kumam
8 sty 15:24