matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodna funckji
Benek:
oblicz pochodną funkcji: 1) f(x) = arctg(x −
√
1+x
2
)
1 + x
2) f(x) = ln
1 − x
8 sty 14:23
ZKS:
1)
1
1
* (1 −
* 2x)
1 + (x −
√
1 + x
2
)
2
2(1 + x
2
)
8 sty 14:34
Trivial:
ZKS
: Zamiast (1+x
2
) powinno być
√
1+x
2
.
2)
1+x
1−x
1+x
1−x
1*(1−x)−(−1)*(1+x)
(ln
)' =
*(
)' =
*
= ..
1−x
1+x
1−x
1+x
(1−x)
2
8 sty 14:46
ZKS:
Dzięki za poprawkę
Trivial
rzeczywiście zjadłem ten pierwiastek.
8 sty 14:48