Ciąg
Basia: Piąty wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 4. Jaka powinna być różnica tego ciągu, by
suma kwadratów jego drugiego i szóstego wyrazu była najmniejsza?
25 mar 20:56
Eta: Pomagam
25 mar 21:11
Eta: Napisz mi jak zapiszesz a5 a2 i a6
dla ciągu arytm. za pomoca r i a1 czekam!
i dalej Ci pomogę!
25 mar 21:13
Basia: a5 = a1 + 4r
a2 = a1 + r
a6 = a1 + 5r
25 mar 21:29
Eta: OK

po co dajesz następny post?
czekałam na odp od Ciebie ok 30 min>
zaraz Ci pomogę!
25 mar 21:53
Eta: zatem zapisujemy tak:
a
1 +4r = 4 => a
1 = 4 − 4r
teraz piszemy wzór funkcji w/g treści zad.
f(a
1,r) = a
22 +a
62 zatem podstawiając za a
2 i a
6 i a
1 = 4− 4r mamy
f(r) = ( 4−3r)
2 +(4+r)
2 ( wiesz to?
f(r) = 10r
2 − 16r +32 ( po podniesieniu do kw. i uporzadkow>)
funkcja ma mieć
minimumzatem dla x
w= −b/2a −−−− to wiesz?
zatem w tym zadaniu:
dla r= −b/2a => r = 16/20 => r = 4/5
odp> r = 4/5 i a
1 = 4 − 4*
45=
45czyli dla r= a
1
25 mar 22:02
Basia: Dziękuje ślicznie

Przepraszam, że tak późno odpisałam

Czy mogłabym prosic o
popatzrenie na jeszcze jedno zadanie z ciągów?
25 mar 22:07
Eta: OK

Dawaj!
25 mar 22:09
Basia: Ciąg a
n ma tę własność, że dla każdej liczby dodatniej naturalnej n suma n kolejnych
wyrazów tego ciągu, poczynając od wyrazu pierwszego jest równa n
2 + 1/2n. Oblicz 20
wyraz ciągu a
n i wykaż, że jest t5o ciąg arytmetyczny
25 mar 22:12