rozwiąż równanie
Lili: |
√x2 −4 | =2
jeszcze tego nie miałam na lekcji ale znalazłam wzór że
√x2= |x| i wyliczyłam
|x−4|=2
x−4= −2
x−4=−2 lub x−4=2
x=2 lub x=6
tylko w odpowiedzi ma być jeszcze −2 i −6 , ktoś mi wytłumaczy dlaczego?
8 sty 13:09
ICSP: Zły wzór.
po pierwsze dziedzina :
x2 − 4 ≥ 0 czyli mam że x ∊ R\{(−2;2)}
|√x2−4| = 2 ⇔ √x2−4 = 2 ⇔ x2 − 4 = 4 ⇔ x2 = 8 ⇔ x = ±2√2
8 sty 13:20
krystek: Podpowiemy koledze : Gdybyś miał √x2+2x+1=√(x+1)2=Ix+1I
8 sty 14:51
krystek: Ups KOLEŻANCE!
8 sty 14:51