trapez
Monia: Stosunek długosci podstaw trapezu rownoramiennego jest równy 2:1.Przekatna dzieli na połowy kat
miedzy dluzsza podstawa a remieniem.Oblicz długosci podstaw i miary katów trapezu wiedzac ze
jego pole jest równe 12√3
prosze o pomoc
8 sty 12:45
ICSP: kąt to 60o 120o 120o 60o.
Podstawy to 4 oraz 8
8 sty 12:56
Monia: ale jakies obliczenia, wytłumaczenie, bede wdzieczna
8 sty 12:57
Monia: wyniki sie zgadzaja owszem ale czemu tak
8 sty 12:58
Monia: juz nie trzeba wszystko wiem
8 sty 13:04
ICSP: |DC| = x
|AB| = x
| | x | |
z własności trapezu równoramiennego mam że |FB| = |
| |
| | 2 | |
ΔDCB jest równoramienny : |CB| = |DC| = x
z pola :
| | 2x+x | | 8√3 | |
12√3 = |
| *h ⇔ h = |
| |
| | 2 | | x | |
twierdzenie Pitagorasa dla ΔFBC : |FB|
2 + |FC|
2 = |BC|
2
po kilku przekształceniach otrzymujemy równanie :
x
4 − 4x
2 − 192 = 0
z tego mamy że x = 4
podstawy wyliczamy : 8 oraz 4
| | h | |
tgα = |
| gdzie α jest zielonym kątem |
| | |EB| | |
później wyliczam h z wyżej podanej zależności i mam że h= 2
√3
tgα = U{2
√3{6} ⇔ α = 30
o
∡FBC = 2α = ∡EAD = 60
o więc dwa pozostałe mają po 120
o
8 sty 13:05
Monia: dzięki za pomoc, bo kątów w sumie nie miałam wyznaczonych
8 sty 13:08
Monia: chcesz pomoc przy jeszcze jednym zadaniu?
8 sty 13:09