sinα+cosα=2/p{3}. Określ w której ćwiartce leży kąt α. Pomoże ktoś :(
qloiv: O kącie α wiadomo że sinα+cosα=2/
√3.
a) określi w której ćwiartce leży kąt α.
doszłam że sin2α=− 1/6 i nie wiem jak to określić
b) oblicz sinα−cosα
c) wyznaczyć tgα
8 sty 12:44
qloiv: Pomożecie? bo się kompletnie zagubiłam
8 sty 13:05
ICSP: niech zgadnę
Podniosłeś/aś obustronnie do kwadratu ?
8 sty 13:08
qloiv: podniosłam
no i potem otrzymalam ze 2sin2α +1 = 4/3 no i potem przeniosłam 1 i podzielilam
przez 2 i wychodzi mi wlasnie ze sin2α= − 1/6 ale nie potrafie okreslic ktora to cwiartka.
8 sty 13:28
ICSP: To przenieś jeszcze raz
| 2 | |
P.S. Gdyby było coś takiego : sinα + cosα = − |
| to też byś podnosiła do kwadratu? |
| √3 | |
8 sty 13:29
qloiv: yyyy.. zależy jakiej odpowiedzi oczekujesz
nie no pewnie tez bym podniosła
ale co teraz
mam jeszcze raz przenieść?
w którym momencie?
8 sty 13:34
ICSP:
rozwiąż to jeszcze raz
8 sty 13:34
qloiv: ale ty mnie zmuszasz do myślenia
nie oczekuj zbyt wiele bo siedze jeszcze nad fizyką i
się męczę... no dobra wyszło sin2α=1/6 . o to chodziło?
chyba ze chcesz żebym za 1
podstawiła z jedynki trygonometrycznej?
8 sty 13:38
ICSP: Nie teraz jest dobrze
Zresztą i tka nam się to do niczego nie przyda ale lubisz liczyc
Po pierwsze pokaże ci twój błąd :
rozpatrzmy dwa równania :
po podniesieniu ich do kwadratu otrzymujemy :
co jest identyczne. Czyli dla dla jedneko kąta funkcja przyjmuje dwa wartości
Watpie
(przyczytaj o definicji funkcji dla gimnazjum)
sinx + cosx = U{2}{
√3
po przekształceniach :
teraz się mierz.
Ćwiartka I oraz II
8 sty 13:43
ICSP: tak w ogóle : (sinx + cosx)2 = 1 + sin2x bez tej dwójki przed sinusem podwojonego kata.
8 sty 13:44
qloiv: defnicja funkcji dla gimnazjum?
boze jestem w liceum i tego nie potrafie zrobic
masakra.
zagubilam sie totalnie. chyba nie potrafie dzisiaj myslec
czekaj to jak zamienie ze
sinx+cosx= sinx+ cos(90−x) − to wtedy mam wzor na sume sinusów i go stosuje? tylko ze znowu
bede miala sinus i cosinus. moze lepiej wzor na sume cosinusow?
namieszalam, wiem i
przepraszam
8 sty 13:51
qloiv: ICSP: tak w ogóle : (sinx + cosx)2 = 1 + sin2x bez tej dwójki przed sinusem podwojonego kata.
faktycznie. ale gapa ze mnie.
8 sty 13:53
ICSP: to jedna z podstawowych zamian. Nie musisz umieć jej wyprowadzać wystarczy że ją znasz.
8 sty 13:53
qloiv: ale dalej nie wiem skąd to √2(sinx+pi/4) ....
8 sty 13:57
ICSP: | π | |
mówię Musisz wiedzieć ze sinx + cosx = √2(sinx + |
| . Nie musisz wiedzieć jak to się |
| 4 | |
wyprowadza. To jedna z podstawowych zależności.
8 sty 13:58
qloiv: mowisz a ja nie slucham...
przepraszam. nie wiedziałam o takiej zależności!
no i potem
mam podzielic przez
√2 obie strony?
8 sty 14:00
ICSP: tak.
8 sty 14:13
qloiv: ale co mi da informacja ze sinx+pi/4=2/
√6 ?
p.s. chyba cie juz mecze swoja niewiedzą
8 sty 14:14
8 sty 14:17
qloiv: √2/2
8 sty 14:18
ICSP: wstaw i oblicz wartość sinusa.
8 sty 14:20
qloiv: dobra, jednak nie wiem nic dalej. ale spoko.
chyba ciezko mi zrozumiec tak przez komputer
musze kogos poprosic w szkole o wytlumaczenie
Dzięki za poświęcony czas! i chęci
8 sty 14:24
ICSP: no powiedz ile ci wyszło
Nie musi być ładny wynik.
8 sty 14:29
qloiv: sinx=(2−√3)/√6 po usunieciu wymiernosci sinx= (2√6−3√2)/6 . tylko czy mozna tak za pi/4
pisać od razu √2/2 ? to mnie zastanawiało przeciez tam jest sinx+pi/4 a nie sin(pi/4).. to
mnie zdziwilo
8 sty 14:33
ICSP: | 2 − √3 | |
można. Masz wartość sinusa: sinx = |
| |
| √6 | |
Jaki jest? Dodatni czy ujemny. Jeśli dodatni to w jakich ćwiartkach sinus jest dodatni jeśli
ujemny to w jakich ćwiartkach sinus jest ujemny? Koniec.
8 sty 14:43
qloiv: i to tyle?
nie trzeba tego liczyc jakos dokladniej. uff... no to wynik będzie dodatni więc
jest to I i II ćwiartka!
to chociaż część zadania juz mam
z reszta sobie powinnam
poradzić. Dziękuję
8 sty 14:45
8 sty 14:50