granica w punkcie
kamila: muszę obliczyć granicę w punkcie x−>2
z tego mi wyszło
zawsze mam problem z obliczaniem tych granic w punktach, wiem że muszę zobaczyć jak zachowuje
się w sąsiedztwie tak? ale jak to zrobić na CHŁOPSKI ROZUM...?
8 sty 12:43
Trivial:
Rozważ granice jednostronne.
Z jednej strony będzie ln1+ = 0+ → granica +∞
Z drugiej ln1− = 0− → granica −∞
8 sty 12:57
kamila: a czy zawsze jak mam jakąś granicę np. z lewej strony to będzie 0−? czy może być granica z
lewej strony i wyjść 0+?
8 sty 13:02
kamila: a jak będzie w wypadku tej samej funkcji gdy x−>3
− ?
| | 2 | |
domyślam się że będzie |
| i wynik 0 |
| | ∞ | |
ale skąd wiadomo że ln(3−3
−) to jest
∞?
8 sty 13:03
Trivial: ln(3−3−) = −∞. To wiadomo 'po prostu'. (np. z wykresu)
8 sty 13:13
kamila: o mamo...
8 sty 13:42