Ciągi
Ewelinka: Proszę o pomoc. Wyznacz ciąg geometryczny, wiedząc, że a5 = 4000
25 mar 20:52
kaczor: nie za mało danych?
25 mar 21:01
Ewelinka: tyle tylko było
25 mar 21:04
kam: mnie sie wydaje ze brakuje tu czegos

tak to ze piaty wyraz tyle wynosi mozna kilka
ciagow ulozyc
25 mar 21:07
kaczor: no właśnie...
25 mar 21:11
Bogdan:
a5 = a1q4
Przy tych danych jest nieskończenie wiele ciągów geometrycznych.
Np.: 4000 = 250 * 24 a1 = 250, q = 2
4000 = 15,625 * 44 a1 = 15,625, q = 4
4000 = 6,4 * 54 a1 = 6,4, q = 5
4000 = 0,4 * 104 a1 = 0,4, q = 10
itd.
25 mar 21:20
Ewelinka: Dziękuje

Ale akurat miałam tylko takie dane... tez się zdziwiłam
25 mar 21:27