trygonometria
Kasia: Trygonometria.
Witam Was

Mam problem z 5. zadankami, które mi jeszcze zostały do zrobienia w ramach powtórki
trygonometrii.
Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki

1. Liczba cos
389+sin
289*cos89 jest równa
sin89
cos89
tg89
sin89*cos89
| | 1−cos27 | |
2. Liczba |
| jest równa
|
| | cos7 | |
tg7
1−cos7
sin7*tg7
3. Jeżeli liczba x jest równa sinusowi kąta ostrego β, to kosinus kąta β jest równy
1−x
2
x
2−1
√1−x2
√x2−1
4. Kosinus kąta ostrego α jest równy
√3 −
√2. Wobec tego kwadrat sinusa kąta α jest równy
1
5−2
√6
2
√6 − 4
1−
√3 +
√2
| | 1 | |
5. Liczba |
| − 1 jest równa liczbie
|
| | cos211 | |
sin
211
cos
211
tg
211
sin
211*tg
211
8 sty 12:31
krystek: 1) wyłacz cos89 przed nawiad i w nawiasie masz 1 trygonometryczna1
8 sty 12:33
aa: 1. zamień sin2 89 na 1 − cos2 89 wymnożeniu wychodzi cos 89
8 sty 12:35
krystek: | | 1 | | cos27 | |
2) |
| − |
| =... |
| | cos7 | | cos7 | |
8 sty 12:35
aa: 2. zamień 1 − cos2 7 na sin2 7
8 sty 12:36
aa: cos za pozno to pisze wiec moze nie bede sie wtracac
8 sty 12:38
Kasia: no tak, faktycznie mozna rozłożyć to na dwie czesci , tak jak napisał/a krystek
ale ja probowalam rozpisac ta jedynke trygonometryczna i wtedy doszlam do postaci
| sin27 | |
| , a wyliczajac za pomoca rozbicia wyjdzie po prostu tg7, wiec jak to jest? |
| cos7 | |
8 sty 12:39
krystek: 3) sin
2β+cos
2β=1 podstaw i wyznacz cosβ
4 ) identycznie
| | 1 | | cos2(11) | | 1−cos2(11) | |
5) = |
| − |
| = |
| =... |
| | cos2(11) | | cos2(11) | | cos2(11) | |
8 sty 12:40
aa: | sin 7 * sin 7 | |
| = sin 7 * tg 7 |
| cos7 | |
8 sty 12:43
Kasia: w trzecim znowu dochodze do postaci
| sin27 | |
| i jak mam to dalej ruszyć? |
| cos7 | |
8 sty 12:43
aa: jak wyżej
8 sty 12:43
Kasia: aaa, już widze, dzięki
8 sty 12:43
krystek: 2) wyjdzie tg*sin
8 sty 12:44
emte: 4) (
√3−
√2)
2=5−2
√6 wzór skróconego mnożenia
| | cos211 | |
5) 1= |
| , potem jedynka trygonmetryczna i wynik tg211 |
| | cos211 | |
8 sty 12:56
Kasia: ok, wszystko jasne : )
jeszcze tylko jedno mi zostało, którego nie zauwazyłam
Liczba sin47+sin7*cos27 + cos27 jest rowna
1
1+ sin27*cos27
sin27 * cos27
sin67
8 sty 13:00
Kasia: upss zle mi sie zapisalo
liczba sin47+sin27*cos27 + cos27
8 sty 13:01
Kasia:
8 sty 13:08
emte: wyłącz sin27 przed nawias, a potem jedynka trygonometryczna, wynik 1
8 sty 13:12
Kasia: ale nie mam co zrobic z trzecim wyrazem
bo by bylo sin27(sin27+cos7 +... i tu nie pasuje z tym cos27)
8 sty 13:15
Kasia: cos27* ma być tam w nawiasie w srodku
8 sty 13:16
Kasia: hmm?
8 sty 13:24
aa: cos2 7 = 1 − sin 2 7
8 sty 13:25
Kasia: to zapisujac to w taki sposob to wyciagajac przed nawias sin27 w przypadku tego trzecie wyrazu
zostanie −1 ? ale wtedy by mi w nawiasie wyszło 0 (1−1), a takiej odpowiedzi nie ma, wiec coś
robie dalej zle..
8 sty 13:29
aa: sin2 7 ( sin 2 7 + cos 2 7 + cos 2 7 − 1 )
8 sty 13:30
emte: tylko z dwóch wyrazów
sin27(sin27+cos27) +cos27=1
8 sty 13:34
Kasia: aa, to można tak sobie to rozdzielic i tylko czesc wylaczyc, to to teraz w końcu rozumiem, bo
nie mogłam zrozumiec przeksztalcenia wykonanego przez aa.
dziękuję bardzo za pomoc
8 sty 13:48
14 lut 18:15