g
szasza_: Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania polegającego na uproszczeniu wyrażenia do postaci
ilorazu wielomianów.
| x2 | | x2 − 9 | |
| * |
| |
| x2−x−6 | | x2 − 3x | |
1. Liczę dziedzinę:
R \{−2, 0, 3}
2. Nie wiem teraz jak się dalej zabrać za to. Czy wpierw ustalić wspólny mianownik czy
wyciągnąć jakieś czynniki przed nawias?
Prosiłbym o pokazanie przebiegu obliczeń tego zadania. Będę wdzięczny, pozdrawiam!
8 sty 11:46
Kejti: jeśli masz mnożenie, to nie musisz ustalać wspólnego mianownika (możliwe, że się pomyliłeś przy
przepisywaniu?) na początek polecałabym rozpisać drugi mianownik i licznik. licznik ze wzorów
skróconego mnożenia, a w mianowniku wyłączyć wspólny czynnik przed nawias. a z pierwszego
mianownika zrób iloczyn..skoro masz już miejsca zerowe policzone.
8 sty 11:53
Aga: Po ustaleniu dziedziny rozłóż wszystko co się da na czynniki ,poskracaj i resztę mnóż licznik
* licznik, a mianownik * mianownik.
8 sty 11:55
szasza_: Ok, zrobione.
Teraz jeszcze jedno:
m0 = 0 i
23
D = R\{x1, x2}
Dobrze liczę?
| 4−5x | | 2x−7 | | (4−5x)(3x−2) − (2x−7)(3x2−2x) | |
| − |
| = |
| = |
| 3x2−2x | | 3x−2 | | (3x2−2x)(3x−2) | |
| 12x − 8 − 15x2 − 10x − 6x3 − 4x2 − 21x2 − 14x | |
| = |
| 9x3 − 6x2 − 6x2 − 4x | |
| −6x3 − 40x2 − 12x | |
| |
| 9x3−12x2−4x | |
8 sty 12:28
szasza_: Zgubiłem −8, wyszło mi tak:
| −6x3 − 40x2−12x−8 | |
| |
| 9x3−12x2−4x | |
Dobrze?
8 sty 12:30
Kejti: utrudniłeś sobie życie..wystarczyło drugi ułamek o 'x' rozszerzyć
8 sty 12:31
qloiv: pomyliles sie troche w znakach. Jak juz wymnażasz to powinno być 12x − 8 −15x2 + 10x − 6x3
+4x2+21x2 − 14x w liczniku. a w mianowniku jest 9x3−6x2−6x2+4x.
8 sty 12:33
szasza_: Zawsze mi się myli jak to jest z minusem przed nawiasami gdy się mnoży.
| | −6x3+10x2−2x−8 | |
Doszedłem do |
| |
| | 9x3−12x2+4x | |
Kiedy w odpowiedziach jest:
Byłby ktoś tak miły i pokazałby mi cały przebieg obliczenia tego zadanka bo ja już się chyba
zbytnio zamotałem.
8 sty 12:43
qloiv: Ogólnie to na początku twoim mianownikiem wspólnym może być x(3x−2) wtedy otrzymujesz :
w liczniku : 4−5x − x(2x−7) a w mianowniku x(3x−2). czyli to jest w liczniku 4−5x−2x
2+7x a
mianownik pozostaje taki sam. i na koncu masz w liczniku −2x
2+2x+4 a mianownik zostaje
8 sty 12:53