Nierówność logarytmiczna
qloiv: pomocy! jestem zrozpaczona zadaniem.
Niech a=log o podstawie 2/5 z 16 + log o podstawie 5/2 ze 100. Rozwiązać nierówność log o
podstawie 2 z (x2 + x) + log o podstawie 1/2 z a ≤ 0.
Próbowałam obliczyć i doszłam do postaci log o podstawie 2 z (x2 + x) ≤ log o podstawie 2 z (5
log o podstawie 2 z 0,16). Nie wiem co dalej probowalam opuscic logarytmy ale nie wiem jak
obliczyc log o podstawie 2 z 0,16 pomóżcie.
Przepraszam za brak umiejetnosci poslugiwania sie LaTeX−em..:((
8 sty 11:44
Trivial:
Tu nie ma LaTeX−a.

a = log
2/516 + log
5/2100
log
2(x
2+x) + log
1/2a ≤ 0.
Najpierw policzymy a z twierdzenia o zmianie podstawy logarytmu. Mamy własność
| | loga | | loga | | loga | |
log1/ba = |
| = |
| = − |
| = −logba. |
| | | | log1 − logb | | logb | |
Zatem
| | 100 | |
a = log2/516 + log5/2100 = − log5/216 + log5/2100 = log5/2 |
| = |
| | 16 | |
| | 25 | | 5 | |
= log5/2 |
| = log5/2( |
| )2 = 2. |
| | 4 | | 2 | |
Teraz rozwiążemy nierówność
log
2(x
2+x) + log
1/22 ≤ 0
log
2(x
2+x) − 1 ≤ 0
log
2(x
2+x) ≤ 1
x
2+x ≤ 2
...
8 sty 13:11
Trivial: Dochodzi też dziedzina, czyli 0 ≤ x2+x.
8 sty 13:12
qloiv: Tak tak dziedzina też!

super jesteś boski/boska !

a jesli dobrze sie znasz na
logarytmach to chcialam zapytac czy jak mamy 2logy=log(x*z) to czy zanim opuszcze logarytm
musze tą 2 dać nad y czy będę miala 2y=x*z?
8 sty 13:24
Trivial:
opuścić logarytm można tylko w sytuacji
log(u) = log(v)
czyli
u = v
W żadnej innej.
Można też zapamiętać, że bierzemy obustronnie antylogarytm o odpowiedniej podstawie
2logy = log(xz)
102logy = 10log(xz)
(10logy)2 = xz
y2 = xz
...
8 sty 13:50
qloiv: czyli dobrze otrzymala ze y
2=xz ale to jeszcze bardziej pogarsza moją sytuacje

bo mam
układ równań z trzema niewiadomymi i x+y+z= 26, 1/x+1/y+1/z=13/18 i ostatnie ze y
2=xz i tak
mam namieszane ze nie wiem co z czym i gdzie
8 sty 13:56
Trivial:
Dam wskazówkę:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | x+z | | 1 | |
| + |
| + |
| = |
| + |
| + |
| = |
| + |
| = |
| x | | y | | z | | x | | z | | y | | xz | | y | |
| | x+z | | y | | x+y+z | | 26 | | 13 | |
= |
| + |
| = |
| = |
| = |
| .  |
| | y2 | | y2 | | y2 | | y2 | | 18 | |
8 sty 13:59
qloiv: wow!

no tak

a ja na sile przeksztalcalam to tysiac razy

dziękuję !

bardzo♥
8 sty 14:02