Układ równań z trzema niewiadomymi i logarytmem.
qloiv: Logarytmy trzech liczb dodatnich tworzą ciąg arytmetyczny. Suma tych liczb jest równa 26, a
suma ich odwrotności wynosi 0.7(2). Znajdź te liczby.
doszłam do etapu układu równań z trzema niewiadomymi.
x+y+z=26
1x+1y+1x=1318
y2= z*x
dalej sie mecze i mieszam nie wiem jak to obliczyc:((
8 sty 11:43
qloiv: Układ równań z trzema niewiadomymi i logarytmem.
qloiv: Logarytmy trzech liczb dodatnich tworzą ciąg arytmetyczny. Suma tych liczb jest równa
26, a
suma ich odwrotności wynosi 0.7(2). Znajdź te liczby.
doszłam do etapu układu równań z trzema niewiadomymi.
x+y+z=26
1x+1y+1z=1318
y2= z*x
dalej sie mecze i mieszam nie wiem jak to obliczyc:((
8 sty 11:46
Aga: trzecie równanie
2y=x+z
8 sty 11:59
Aga: .
Suma liczb dodatnich wynosi 26, a suma ich odwrotności...
Nic nie ma o logarytmach
ok. już po przekształceniu wychodzi to co zapisałaś
8 sty 12:04
qloiv: a dlaczego w trzecim równaniu jest 2y zamiast y2. Sprawdzałam na logarytmach i wydawalo mi sie
ze musi byc kwadrat
8 sty 12:23
qloiv: bo jezeli mam postac 2logy=log x*z to zanim opuszcze logarytmy to chyba musze tą dwójkę
przenieść nad y.?
8 sty 12:28
qloiv: 
?
8 sty 13:54
Aga: Napisałam Ci wyżej, że masz dobrze, to ja się zagalopowałam bo zapomniałam o logarytmach.
8 sty 14:30
qloiv: spoko
8 sty 14:50