pole walca
ploter: Proszę o pomoc w zadaniu
Objetosc walca wynosi 54/π. oblicz pole powierzchni bocznej tego walca wiedząc, że po
rozwinięciu jest ona kwadratem.
25 mar 20:49
Eta: pomagam
25 mar 20:53
ploter: dzieki
25 mar 20:54
%3Cb%3Eploter%3A%3C%2Fb%3E%20dzieki%3Cimg%20style%3D%22margin-bottom%3A-3px%22%20src%3D%22emots%2F1%2Fwesoly.gif%22%20alt%3D%22emotka%22%3E%0A%0A%0A
25 mar 20:55
Eta:
V = 54π ..... chyba tak ?
25 mar 20:55
%253Cb%253Eploter%253A%253C%252Fb%253E%2520dzieki%253Cimg%2520style%253D%2522margin-bottom%253A-3px%2522%2520src%253D%2522emots%252F1%252Fwesoly.gif%2522%2520alt%253D%2522emotka%2522%253E%250A%250A%250A
25 mar 20:55
25 mar 20:56
ploter: V= 54/π
25 mar 20:56
ploter: objetosc rowna sie 54 podzielic przez π(pi)
25 mar 20:58
Eta: Ok

skoro rozwinięcie pow. bocznej jest kwadratem ? to:
ten kwadrat ma wymiary: 2πr i h
jezeli V = 54/π to πr
2 *h = 54/π => πr
2 * 2πr = 54/π
to: 2π
2r
3 = 54/π => 2π
3r
3 = 54 => r
3 = 27/π
3 => r = 3/π
teraz h = 2π *(3/π) => h = 6
P
b = 2πrh ....... podstaw i policz!
25 mar 21:05
trudne: dzieki bardzo
25 mar 21:09