funkcja liniowa
gosq: Napisz wzór funkcji liniowej której wykres przechodzi przez punkt P=(−1,1) i jest prostopadły
do wykresu funkcji y= 13 x+3
nie mialam do czynienia z takim zadaniem więc mam nadzieję że ktoś rozwiążę lub chociaż
wytłumaczy jak mam to zrobić

oraz jak rozwiązać nierówność:
x[x+1−
1x −1]< x
2 +2x+1
Proszę pomóżcie.
8 sty 11:40
gosq: wykres funkcji ma wzór y= 13 x+3 a nie 13x+3
8 sty 11:42
Kejti:
f(x)=ax+b
jeśli wykres ma być prostopadły, to iloczyn współczynników 'a' tych funkcji musi dać −1, więc:
y=13x+3
a
1=13
a
1*a
2=−1
13*a
2=−1
a
2=...
przechodzi przez punkt P(−1;1) czyli f(−1)=1 (tym policzysz współczynnik 'a' dopiero po
obliczeniu 'a')
czyli:
f(−1)=−a+b
−a+b=1
b=a+1
mam nadzieję, że zrozumiałe
8 sty 11:45
Kejti: no to już sobie poprawisz..
8 sty 11:46
gosq: O dziękuję Ci bardzo!
8 sty 11:56
gosq: A jak z tą nierównością?
x[x+1−( 1x+1)] <(x+1)2
8 sty 11:58
Kejti: rozpisz prawą stronę ze wzoru skróconego mnożenia, wymnóż kolejno lewą, poskracaj co się da i
napisz ile Ci wyszło, to powiem co dalej
8 sty 11:59
gosq: x(x+1− 1x −1)< x2 +2x+1
x2 +x−1−x<x2+2x+1
−1<2x+1
−2<2x
−1<x
8 sty 12:09
Kejti: to teraz tylko odpowiedź.. x∊(−1;+∞)
jeśli nie wiesz, co ten zapis oznacza..albo nigdy go na lekcji nie używaliście to po prostu
zostaw tak jak masz..
8 sty 12:11
gosq: ja wiem co to oznacza, ale zastanawia mnie fakt że w odp jest x∊(−1,0) suma (0,∞)
skąd oni to wzieli?
8 sty 12:17
Kejti: | | 1 | |
wyłączyli tylko zero..hmm..wiem. tam jest ułamek |
| czyli z dziedziny trzeba było zero |
| | x | |
wyłączyć..
8 sty 12:19
gosq: a jak to zapisać żeby nauczycielka wiedziała?
8 sty 12:22
Kejti:
D:
x≠0
D=IR \ {0}
8 sty 12:23
gosq: Dzięki
8 sty 12:27