matematykaszkolna.pl
Oblicz. Wynik pozostaw w postaci algebraicznej. Proszę o pomoc! student:
 −1+i3 
a) (

)12
 2 
 (1+i3)6 
b)

(1+i)8 
8 sty 11:08
Keisim: Algebra, jak to było dawno... Nie wiem, czy o to chodziło twórcom zadania, ale ja spróbowałbym przedstawić x12 jako ((x2)2)3 i skorzystać ze wzoru skróconego mnożenia, wtedy pewne części urojone znikają, bo jak wiadomo i2 = −1. Podobnie z drugim przykładem, x6=(x2)3 x8 = (((x)2)2)2 No i na końcu po ostatecznych obliczeniach uprościć i to by było na tyle. Zna ktoś jakąś szybszą metodę? Daj znać czy to coś pomogło.
8 sty 12:21
Keisim: Tak teraz przyszło mi do głowy, że można by to przedstawić w postaci trygonometrycznej i wtedy szybciutko by się podniosło do dowolnej potęgi, ale chyba w tym przypadku więcej z tym roboty...
8 sty 12:23
student: Tzn tutaj chodzi raczej o to, żeby to rozwiązać za pomocą postaci trygonometrycznej z liczb zespolonych, a ja kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać.
8 sty 12:28
Keisim: Umiesz zamieniać na postać trygonometryczną?
8 sty 12:29
student: właśnie z tymi kątami jest największy problem bo potem to ja już dam rade
8 sty 12:31
Keisim: Ja wiki jest wszystko pięknie opisane. Poszukaj liczby zespolone−>postać trygonometryczna. W skrócie: Mając postać algebraiczną w postaci "a + bi" wyciągasz sobie moduł przed nawias:
 a b 
|z|(

+

i) = |z|(cosα + i*sinα)
 |z| |z| 
Moduł liczy się standardowo, tj |z|=a2+b2 Gorzej z kątem, ale też nie tak źle:
 b 
Znasz wartość kąta, wynosi ona

=tgα, więc musisz użyć arctg tego ułamka, to otrzymasz
 a 
kąt... Aha, pamiętaj o wybraniu odpowiedniej ćwiartki układu!
8 sty 12:44
Keisim: Miało być "Na wiki", a nie "Ja wiki"... xP
8 sty 12:50