Oblicz. Wynik pozostaw w postaci algebraicznej. Proszę o pomoc!
student:
8 sty 11:08
Keisim: Algebra, jak to było dawno...
Nie wiem, czy o to chodziło twórcom zadania, ale ja spróbowałbym przedstawić
x12 jako ((x2)2)3 i skorzystać ze wzoru skróconego mnożenia, wtedy pewne części urojone
znikają, bo jak wiadomo i2 = −1. Podobnie z drugim przykładem,
x6=(x2)3
x8 = (((x)2)2)2
No i na końcu po ostatecznych obliczeniach uprościć i to by było na tyle.
Zna ktoś jakąś szybszą metodę?
Daj znać czy to coś pomogło.
8 sty 12:21
Keisim:
Tak teraz przyszło mi do głowy, że można by to przedstawić w postaci trygonometrycznej
i wtedy szybciutko by się podniosło do dowolnej potęgi, ale chyba w tym przypadku więcej z tym
roboty...
8 sty 12:23
student: Tzn tutaj chodzi raczej o to, żeby to rozwiązać za pomocą postaci trygonometrycznej z liczb
zespolonych, a ja kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać.
8 sty 12:28
Keisim: Umiesz zamieniać na postać trygonometryczną?
8 sty 12:29
student: właśnie z tymi kątami jest największy problem bo potem to ja już dam rade
8 sty 12:31
Keisim: Ja wiki jest wszystko pięknie opisane.
Poszukaj liczby zespolone−>postać trygonometryczna.
W skrócie:
Mając postać algebraiczną w postaci "a + bi" wyciągasz sobie moduł przed nawias:
| | a | | b | |
|z|( |
| + |
| i) = |z|(cosα + i*sinα) |
| | |z| | | |z| | |
Moduł liczy się standardowo, tj |z|=
√a2+b2
Gorzej z kątem, ale też nie tak źle:
| | b | |
Znasz wartość kąta, wynosi ona |
| =tgα, więc musisz użyć arctg tego ułamka, to otrzymasz |
| | a | |
kąt... Aha, pamiętaj o wybraniu odpowiedniej ćwiartki układu!
8 sty 12:44
Keisim: Miało być "Na wiki", a nie "Ja wiki"... xP
8 sty 12:50