proszę bardzo o pomoc
maluska.mi: Rozwiąż równanie 4/(x+2)=2+3/(x−5)
Rozwiąż nierówność (4x−1)/x≥3
Oblicz sumę sześciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego (an), w którym a1=2/3, a2=1
8 sty 10:33
krystek: D=R\{−2,5}
mnozysz przez wspólny mianownik
2) mnozysz przez x
2 D=R\{0}
| | a2 | |
3) wylicz q= |
| i potem S6=... |
| | a1 | |
8 sty 10:37
maluska.mi: a mogę prosić o dokładne wyliczenie bo ja nie bardzo z matematyki. dziękuję
8 sty 12:28
krystek: Próbuj, poprawię!
8 sty 12:31
maluska.mi: 2.
(4x−1)/x≥3 /*x
4x−1≥3x
4x≥3x+1
x≥1
x∊(−∞,0) <1+∞)
8 sty 12:45
maluska.mi: 3,
q= 3/2 nie wiem czy dodrze obliczyłam a reszte nie weim jak
8 sty 12:46
krystek: Żle 2)−nie możesz mnożyć nierówności przez x ponieważ nie wiesz czy jest dodatnie czy
ujemne



mnozymy przez x
2 lub wspólny mianownik!
8 sty 12:47
krystek: | | 1−qn | |
q dobrze A teraz :Sn=a1 |
| a Ty masz liczyć S6 |
| | 1−q | |
8 sty 12:49
maluska.mi: to ja juz nie wiem jak to zrobić mogę prosic o rozwiązanie
8 sty 12:49
krystek: Podstawiac do wzoru nie umiesz −zad 3!
x(4x−1)≥3x
2 i dalej licz
8 sty 13:02
maluska.mi: 3,
wyszły mi jakieś kosmosy tzn. S6=138296
8 sty 13:05
maluska.mi: czyli to drugie zad to ma tak wyglądać
4x2−x≥3x2
x≥1
8 sty 13:11
maluska.mi: 4x2−1≥3x2
x≥1
to miało być chyba tak
8 sty 13:15
krystek: Nierówność kwadratowa





!
−x
2−x≥0⇒ /(−1)
x
2+x≤0
x(x+1)≤0 m zerowe wykres i podajesz odpowiedź!
8 sty 13:16
maluska.mi: a to 3 zadanie to dobrze
8 sty 13:22
maluska.mi: nie wiem jak rozwiązać 1 zadanie, siedziałam nad nim 2 dni i nic nie wymyśliłam... błagam o
rozwiązanie
8 sty 13:28
krystek: A ja nie przeliczam −to działania na potęgach i ułamkach!
A zad1 zapisz co wyliczyłas przez te dwa dni ,poprawię!
8 sty 13:58