Pomocy.
MAGDA: Przekątna kwadratu wynosi √6, oblicz obwód i pole tego kwadratu.
8 sty 10:06
latrala: d=
√6
P= 3
Obw=4a
P=a*a
3=a*a
a=
√3
Obw=4
√3
8 sty 10:25
MAGDA: proszę wytłumaczcie mi to jak się robi.
8 sty 10:26
Aga: A może inaczej.
Znasz wzór na przekątną kwadratu i inny wzór na pole kwadratu?
8 sty 10:30
MAGDA: znam, pomoż proszę .
8 sty 10:38
Aga: Jestem
przekątna kwadraru
d=a
√2 i
d=
√6 (z tego piszesz równanie pomijając d, to co wyżej jest równe temu co niżej, czyli)
a
√2=
√6 //:
√2
| | √6 | | √3*√2 | |
a=√3 , bo |
| = |
| =√3 |
| | √2 | | √2 | |
0bw=4*a=4*
√3=4
√3
P=a
2=a*a=
√3*
√3=3
8 sty 11:32