funkcja liniowa
gosq: 1) zbiorem rozwiązań nierówności f(x)>1 jest przedział (−∞,1) natomiast zbiorem rozwiazan
nierownosci f(x)<4 jest przedział (0,∞). Wiedząc że funkcja f jest funkcją liniową rozwiąż
nierówność: 2<f(x)<6
2) Wykaż że dla każdej funkcji f(x)=ax+b prawdziwa jest nierówność: 12 [f(x−1)+f(x+1)]=f(x)
3) Napisz wzór funkcji liniowej której wykres przechodzi przez punkt P=(−1,1) i jest: a)
równoległy b) prostopadły do wykresu funkcji y= 13 x+3
Rozwiąże mi ktoś takie zadania? Kompletnie ich nie rozumiem (tak samo jak całej f liniowej)
Zależy mi aby poznać jak moge rozwiązać podobne np. na kartkówce. Byłabym bardzo wdzięczna.
8 sty 09:58
Aga: 1) było rozwiązywane wczoraj
2)
f(x−1)=a(x−1)+b=ax−a+b
f(x+1)=a(x+1)+b=ax+a+b
Tylko nie widzę nierówności.
8 sty 10:05
gosq: Aga ale w 1 mi nie wyszło i nie widziałam zeby było rozwiązane btw
8 sty 10:07
krystek: f(x)=ax+b z w−ków masz 4=0a+b i 1=a+b⇒b=4 a=−3
Wzór funkcji y=−3x+4
I teraz 2<−3x+4<6
2−4<−3x+4−4<6−4 i wylicz x
8 sty 10:12
gosq: AA

Dzięki za pomoc w 1 zad.
wyszło mi tak
−2>−3x>2 / : −3
23 >x> −
23
a jak z tą nierównością w 2?
8 sty 10:17
Aga: Nie napisałaś nierówności.
8 sty 10:19
krystek: Aga już napisała masz równanie w 2)
8 sty 10:20
gosq: jest przecież:
12 [f(x−1)+f(x+1)]=f(x)
8 sty 10:20
gosq: yy tam jest 12 [f(x−1)+f(x+1)]=f(x)
wybaczcie
8 sty 10:22
Aga: L=12[f(x−1)+f(x+1)=12(ax−a+b+ax+a+b)=24ax+24bx≠ax+b
Coś źle napisałaś.
8 sty 10:24
gosq: okk a w 3?
8 sty 10:24
Aga: chochlik ,pod koniec powinno być 24b a nie 24bx.
| | 1 | |
Teraz podstaw zamiast 12 |
| i Ci ładnie wyjdzie. |
| | 2 | |
8 sty 10:27
Aga: 3. a) napisz warunek równoległości.
8 sty 10:28
gosq: no już to zrobiłam i wyszło

ale nadal mam problem z tym 3
8 sty 10:28
gosq: okk:
do a) a1=a2
b) a1*a2−1
8 sty 10:29
Aga: b) a1*a2=−1
Poradzisz sobie?
8 sty 10:31
gosq: powinnam, to na razie dziękuje za pomoc
mam jeszcze 3 zad (2 z parametrem i jedno z nierównością ) i wszystko to f liniowa
8 sty 10:36
krystek: To pokaż pomożemy.
8 sty 10:43
gosq: 4) Dla jakiego parametru m wykres funkcji f(x)=(3m+2)x+m jest nachylony do dodatniej
osi x pod kątem a) rozwartym b) którego miara kąta jest równa 45 stopni?'
5) Wyznacz wartości parametru b, dla których wykres funkcji f(x)=2x+b ma co najmniej
jeden punkt wspólny z prostokątem o wierzchołkach: A= (−1,1), B=(3,1), C=(3,3)
D= (−1,3)
6) Rozwiąż nierówność x[f(x)−f(
1x)] <f
2(x), gdzie f(x)=x+1
Coś mi się pokręciło z tym prostopadłym w 3 (znowu)
8 sty 10:53
krystek: Współczynnik klierunkowy a=tgα, gdzie α jest tym katem o którym mowa w zadaniu
Aby był rozwarty to tgα<0 czyli a=3m+2<0
b)tgα=a⇒tg45=1 to 3m+2=1
5) Zrób rysunek w układzie współrzędnych
8 sty 11:01
krystek:
8 sty 11:07
gosq: a jakie współrzedne mają te kropki dodatkowe i jak je znalazłeś ?
8 sty 11:11
krystek: Masz podane w zadaniu .A prosta y=2x to potrafisz nakreślić i teraz masz obliczyć wyraz wolny
"b"
8 sty 11:15
gosq: No ok te podane w zadaniu to wiem, ale chodzi mi o tą w środku prostokąta i tą w 3 ćwiartce
a wyraz wolny to moge obliczyć podstawiając np punkt A? bo nie rozumiem
8 sty 11:22
krystek: y=2x+b przechodzi przez pB (3,1) to 1=2*3+b⇒b=−5
y=2x+b przechodz przez pD(−1,3) to 3=2*(−1)+b⇒5
I teraz dla b∊<−5,5> prosta ma co najmniej jeden punkt wspólny z prostokatem.
8 sty 12:25