Proszę o pomoc
jaaa : a) Oblicz pole prostokąta o obwodzie 2 i stosunku boków 1:2
b) Oblicz pole prostokąta o obwodzie 32 i stosunku boków 1:3
c)Oblicz pole prostokąta o obwodzie 56 i stosunku boków 5:2
d) oblicz pole prostokąta o obwodzie 15 i jednym boku równym 3
e) Oblicz pole protokąta o obwodzie 60 i jednym boku równym 20
f) Oblicz pole prostokąta o obwodzie 30 , jeśli wiadomo, że jeden bok jest o 4 większy niż
drugi .
8 sty 09:56
Aga: b) Zrobię Ci jeden przykład . ( a),c) według tego schematu.)
Ob=2a+2b
Ob=32
2a+2b=32
stosunek boków 1:3
a=1x
b=3x
2*x+2*3x=32
8x=32
x=4
a=4
b=3*4=12
P=a*b
odp.
P=4*12=48
licz a) i c).
8 sty 10:13