zadanka
gauspn: 1.Dla jakiej najmniejszej wartości n wyrazy ciągu an=3n−1 są wieksze od 5?
2.Oszczedności Adama na początku miesiąca wynosiły 1000 zl. Przez cały miesiąc Adam był na
zakupach 3 razy wydając łącznie 250 zl. Jaki procent swoich oszczedności wydał Adam na zakupy?
3.Jakie jest prawdopodobieństwo, że wyrzucimy dwa razy z rzędu reszkę na monecie, a nastepnie
liczbę 6 na sześciennej kostce do gry?
4.Na ile różnych sposobów można ustawić 5 chłopców i 3 dziewczynki w 2 rzędach? Warunek jest
taki, aby chłopcy i dziewczynki stali w różnych rzędach.
5.Oceny z klasówki z matematyki w pewnej klasie prezentują się następująco : 3 osoby otrzymały
ocenę "bardzo dobry", 7 osób ocenę "dobry" oraz 4 uczniów otrzymało oceny "dostateczne".
Średnia arytmetyczna ocen z tej klasówki wyniosła w przybliżeniu :
6.Oblicz a3 wyraz ciągu arytmetycznego wiedząc, że wyraz a1=5 oraz a7=23.
8 sty 02:16
Gustlik: ad 1)
3n−1>5
3n>6 /:3
n>2 czyli n
min=3
ad 2)
1000 zł − 100 %
250 zł − x%
x=25 %
ad 3)
|Ω|=2*2*6=24
A=(R, R, 6), |A|=1
ad 4)
5!*3!*2=1440
ad 5)
| | 3*5+7*4+4*3 | | 55 | |
śr(x)= |
| = |
| ≈3,93 |
| | 14 | | 14 | |
ad 6)
a
7−a
1=6r
23−5=6r
18=6r /:6
r=3
a
3=a
1+2r
a
3=5+6
a
3=11
8 sty 02:34
gauspn: Dziekuje, mam te same wyniki. Chciałem sie upewnic czy jestem kompletnym idiotą czy to na
stronie z matura sa bledy w rozwiazaniach,. Rozwiazywalem mature ze strony maturalnie.pl i nie
polecam jej zdecydowanie, poniewaz otrzymalem 13 na 30 punktów ponieważ autor strony uważał te
odpowiedzi za błędne. Np w zadaniu 2 podaje wartość 5 %, w 6 zadaniu 17, średnia podaje 3,63 w
zadaniu 5 (a byłoby tyle jeżeli byłoby 15 ocen a ajest jak byk 14) a w zadaniu 3 zdarzenie
niemożliwe....
Pozdrawiam.,
8 sty 02:59