szeregi;/
Nusiex: zbadac zbieznosc (bezwzgledna, warunkowa) szeregow naprzemiennych:
nie wychodzi mi...prosze o wytlumaczenie krok po kroku.
8 sty 01:43
Nusiex:
8 sty 01:50
eska: pytanie nadal aktualne
8 sty 09:40
Nusiex:
pomoze ktos?
8 sty 13:42
Krzysiek: skorzystaj z kryterium Leibniza
8 sty 14:15
Nusiex: wiem, ale nie wychodzi mi.. Nie mam przykladu odnosnie tego kryterium..
8 sty 18:47
Trivial: | | 1 | |
Ciąg |
| jest malejący → z kryterium L. mamy szereg zbieżny. |
| | 3n+2 | |
8 sty 18:49
Krzysiek: wystarczy wykazać, że
| | 1 | |
ciąg: |
| zmierza do zera i od pewnego miejsca jest malejący... |
| | 3n+2 | |
8 sty 18:49
Nusiex: byloby latwiej jakby ktos na tym przykladzie wytlumaczyl mi wszystko dokladnie
8 sty 18:50
Nusiex: tak, wiec napisze jak ja to robie
8 sty 18:50
8 sty 18:51
Nusiex:
| 1 | | 3n+2 | | 3n+2 | |
| * |
| = |
| i wedlug mnie to jest <1 |
| 3n+5 | | 1 | | 3n+5 | |
czyli ciag powinien byc biezny bezwzgl. a w odpowiedziach jest ze jest zbieżny warunkowo...
8 sty 18:53
Nusiex:
8 sty 19:28
Krzysiek: granica dobrze
czy malejący?
masz wykazać, że
| | 1 | | 1 | |
|
| − |
| < 0 ( do wspólnego mianownika i wychodzi to co trzeba) |
| | 3n+5 | | 3n+2 | |
8 sty 19:31
Jack:
Jak dasz moduł, to szereg nie będzie zbieżny (czyli nie jest zbieżny bezwzględnie) − można
| | 1 | |
porównać z |
| lub jakkolwiek inaczej (całkowe, ilorazowe).
|
| | n | |
Bez modułu szereg jest zbieżny (z kryt. Leibniza).
Zatem: jest zbieżny warunkowo.
8 sty 19:32
Nusiex: mozesz mi rozpisac to z modulem, ze nie jest zbiezny
8 sty 19:50
Nusiex: i z tym malejacym to sprawdza sie tak jak
krzysiek napisal czy tak jak ja zrobilam poprzez
dzielenie
8 sty 19:51
Jack:
| | 1 | | 1 | |
1.Nie jest zbieżny bezwzględnie, ponieważ mamy: ∑ |
| >∑ |
| =16∑1n, a ten |
| | 3n+2 | | 3n+3n | |
ostatni jest rozbieżny jako szereg harmoniczny (to już zwykle można przyjąć jako fakt).
2. To że jest malejący można sprawdzić zarówno dziejąc jak i odejmując (raz należy wykazać, że
dla każdego n wyrazy a
n+1/a
n<1 a drugim razem, że dla każdego n wyrazy a
n+1−a
n<0). W
tym przypadku odejmowałbym, choć dzieląc można otrzymać:
| an+1 | | 3n+2 | | 3n+5−3 | | 3 | | 3 | |
| = |
| = |
| =1− |
| <1, ponieważ |
| <1 dla |
| an | | 3n+5 | | 3n+5 | | 3n+5 | | 3n−5 | |
każdego n.
8 sty 20:18
Jack:
chwila:
| 3 | |
| <1 dla n>2 (w każdym jest malejący od pewnego momentu), więc zał. Leibniza jest |
| 3n−5 | |
spełnione.
8 sty 20:27
Nusiex: | | 1 | |
czy dobrze rozumiem,ze ∑ |U{1}{3n+2| = ∑ |
|  ? , bo chyba zle mysle..gdyz wtedy tez |
| | 3n+2 | |
bylby zbiezny..a ma nie byc ten z modułu..
9 sty 14:15
Nusiex: | | 1 | |
czy dobrze rozumiem,ze ∑ |U{1}{3n+2| = ∑ |
|  ? , bo chyba zle mysle..gdyz wtedy tez |
| | 3n+2 | |
bylby zbiezny..a ma nie byc ten z modułu..
9 sty 14:15
Nusiex:
9 sty 17:54
Nusiex: tylko niech mi to ktos rozwiaze z wart bezwzgl. i wszystko bedzie juz jasne
9 sty 18:07