prosze, pilne
Radek: Proszę o rozwiązanie, pilne.
| | 16 | |
w ciągu geometrycznym an dane są: a2=10 a5= |
| |
| | 25 | |
wyznacz ogólny wyraz ciągu a
n
oblicz sumę 5 poczatkowych wyrazów tego ciągu.
8 sty 01:41
kylo1303: a
2=a
1*q=10
| | 2 | |
Po rozwiazaniu wyjdzie q= |
|
|
| | 5 | |
Reszte sporbuj policzyc sam
8 sty 01:45
Radek: proszę o całkowite rozwiązanie
8 sty 01:47
kylo1303: A moze wlozysz troche wlasnego wysilku w rozwiazanie? Lepiej sie nauczyc niz spisywac tylko
gotowe rozwiazania.
a
n=a
1*q
n−1
| | a1*(1−q5) | |
S5= |
| Podstaw i oblicz |
| | 1−q | |
8 sty 01:53
Gustlik: Ja mam taki sposób:
Podstaw to teraz do wzoru:
a
n=a
1*q
n−1
8 sty 02:06