Holmes: Wiadomo że suma n początkowych wyrazów pewnego ciągu(an)
wyraża się wzorem:
Sn=4n−13
a) wyznacz wzór na wyraz ogólny tego ciągu.
b) wykaż, że ciąg (an) jest ciągiem geometrycznym
Na razie mam tyle:
S1=a1 => a1=1
wychodzi mi że n=1 więc coś źle
proszę o wskazówki
8 sty 01:39
ZKS:
Sn − Sn − 1 = an
8 sty 01:45
kylo1303: a do "b":
an+1 − an=
8 sty 01:56
ZKS:
Mała poprawka do tego co podał
kylo1303
8 sty 02:00
Holmes:
an= 4n − 4n−13
a powinno wyjść an= 4n−1
nie wiem co źle robię?
8 sty 02:10
ZKS:
| | 4n − 4n − 1 | |
To uprość jeszcze bardziej |
| i powinno CI wyjść. |
| | 3 | |
8 sty 02:14
pytanko: tylko jak to uprościć ?
9 wrz 20:06
Aga1.: | | | | | | 1 | |
| = |
| =4n* |
| =4n* |
| =4n*4−1=4n−1 |
| 3 | | 3 | | 3 | | 4 | |
9 wrz 20:24
pytanko: thx
10 wrz 19:29