Pilne
Radek: proszę o pomoc, pilne...
W ciągu geometrycznym an dane są a2=11 i a7=31 wyznacz ogólny wyraz ciągu an oblicz sumę 40
początkowych wyrazów tego ciągu
8 sty 01:11
Gustlik: | | 31 | |
To ma być ciąg geometryczny, a nie arytmetyczny? Bo iloraz wyjdzie dziki − q=5√ |
| , |
| | 11 | |
obliczenia będą koszmarne, w arytmetycznym byłyby ładne liczby.
8 sty 01:22
Radek: tak, ma byc arytmetyczny, pomyłka
8 sty 01:24
Gustlik: No to prosto:
a
7−a
2=5r
31−11=5r
20=5r /:5
r=4
a
1=a
2−r
a
1=11−4
a
1=7
a
n=a
1+(n−1)*r
a
n=7+(n−1)*4=7+4n−4
a
n=4n+3
a
40=4*40+3=163
8 sty 01:32
Radek: dzięki wielkie
8 sty 01:33
Gustlik:
8 sty 01:49