Stosując przekształcenie wykresów funkcji naszkicuj wykres funkcji
Joanna: Stosując przekształcenie wykresów funkcji naszkicuj wykres funkcji:
y= log2 (małe 2 na dole) (x+3)−2
a) czy funkcja jest różnowartościowa
b) podaj zbiór wartości f i dziedzinę
c) podaj zbiór rozwiązań równania f(x)=0
8 sty 00:07
------: tak to wyglada y=log2 (x+3) −2
8 sty 00:13
Joanna: no tak tylko jak to rozwiązać?
8 sty 00:16
------: moment
8 sty 00:20
Aga: Narysuj wykres funkcji y=log2x i następnie przesuń o wektor [−3,2]
3 jednostki w lewo i 2 do góry.
8 sty 00:21
------: naszkicowac to tak
okreslasz dziedzinę funkcji D=(−3,+∞)
a) rysujesz wykres h(x)=log3x
b) nastepnie przesuwasz o wektor U(−3,−2)
8 sty 00:24
Joanna: tak tylko problem w tym że nie umiem liczyć logarytmów, nie pamiętam z technikum więc nie
wyznaczę sobie danych do narysowania wykresu..
8 sty 00:24
Aga: tak,tak wektor [−3,−2]
log
21=0
log
22=1
log
24=2
8 sty 00:27
Joanna: dziękuje bardzo

a moglibyście mi pomóc w tych pozostałych 2 zadaniach
8 sty 00:30
Adam: a gdzie studiujesz?
8 sty 00:30
Adam: funkcja jest roznowartosciowa
ZW =R
8 sty 00:33
Joanna: Bydgoska Szkoła Wyższa, jestem na budownictwie i pracuję więc nie wyrabiam się ze wszystkim
8 sty 00:34
Joanna: a Ty?
8 sty 00:35
Adam: x=4 f(x) =0
8 sty 00:36
Adam: Kraków automayka
8 sty 00:36
Aga: Zbiór wartości to R.
8 sty 00:39
Adam: Tak dziedzina sie tylko zmienia
8 sty 00:40
8 sty 00:40
Adam: sory dla x = 1 f(x)=0
8 sty 00:43
Joanna: ok
8 sty 00:44
Joanna: Dziękuję bardzo za pomoc
8 sty 00:52