Wyznaczyć dziedzinę fukcji
Joanna: Wyznaczyć dziedzinę fukcji
a) f(x)= √x kwadrat −8x + 12
b) f(x)= 2x − log(−10x+20)
c) f(x)= √x kwadrat −5x+4
d) f(x)= log(−7x+14)
7 sty 23:58
Aga:

a) wyrażenie pod pierwiastkiem kwadratowym musi być≥0
x
2−8x+12≥0
a=1, b=−8, c=12
Δ=b
2−4ac=(−8)
2−4*1*12=64−48=16
√Δ=4
rysujesz parabolę.ramionami do góry, bo a>0
D=(−
∞,2)∪(6,
∞)
c)podobnie spróbuj sama.
8 sty 00:36
Joanna: o to nawet dobrze myślałam to a i c jest ok ale w b i d znowu są te logarytmy
8 sty 00:40
Joanna: nie wiem jak je ruszyć
8 sty 00:41
Aga: b) i d) podobnie liczba logarytmowana zawsze jest >0
b)rozwiązujesz nierówność
−10x+20>0
−10x>−20 //:−10
x<2
D=(−∞,2)
8 sty 00:46
Joanna: Moja droga a to 3 zadanko dałabyś radę?
8 sty 00:49
Adam: a to c) to x2−5x+4
8 sty 00:54
Joanna: dodałam jeszcze jedno zadanie na forum..
8 sty 00:56
Joanna: tam jest naszkicuj wykres.. ale chodzi mi dardziej o to jak wyliczyć te 3 przykłady tam podane
żeby narysować ten wykres wogóle
8 sty 01:00