Dowodzenie, trójkąty
Help me:

W trójkącie ABC przedłużono bok AB poza wierzchołek B i odłożono taki odcinek BD, że |BD| =
|BC|. Następnie połączono punkty C i D.
Wykaż, że kąt CDA =
12 kątowi CBA.
Proszę o jakieś wskazówki i pomoc, gdyż nie mam żądnego pomysłu jak to rozwiązać.
7 sty 23:34
Help me: I jak, ktoś pomoże? Prosiłbym o wskazówki lub objaśnienie od czego mam zacząć, nad czym
pomyśleć. Bo to dowodzenie, ale nic do głowy mi nie przychodzi (a wiedzę z geometrii mam,
tylko praktyka u mnie siedzi).
7 sty 23:44
Aga: IBDI=IBCI więc trójkąt CBD jest równoramienny, i kat BCD= kątowi BDC=α=kątowi CDA
kąt CBD=β=180
0−2α (suma kątów wewnętrznych w trójkącie wynosi 180
0)
Kąt CBA =γ
γ+β=180
0, bo suma kątów przyległych wynosi 180
0
γ+180
0−2α=180
0
stad
γ=2α
8 sty 09:28