nie wiem nawet od czego zacząć ;/
juu: wykaż że jeśli od iloczynu dwóch kolejnych liczb całkowitych odejmiemy trzykrotnosć mniejszej z
nich to otrzymamy kwadrat liczby o jeden mniejszej od mniejszej z tych liczb pomniejszony o
jeden
7 sty 23:29
kylo1303: n , n+1 , n∊C
T: n*(n+1)−3n=(n−1)2−1
L= n2+n−3n=n2−2n=n2−2n+1−1=(n−1)2−1=P c.n.u
7 sty 23:34
juustyna: dzięki a takie coś liczby a i b przy dzieleniu przez 4 dają tę samą resztę równą 1. uzasadnij
że różnica kwadratów
a ib jest podzielna przez 4
7 sty 23:36
kylo1303: a:4=k r. 1 , k∊C → a=4k+1
b:4=m r. 1 , m∊C → b=4m+1
a2−b2=(4k+1)2−(4m+1)2=16k2+8k+1−16m2−8m−1=16k2+8k−16m2−8m=4 (4k2+2k−4m2−2)
7 sty 23:39
kylo1303: tam na koncu zjadlo "m", powinno byc "−2m"
7 sty 23:40
juustyna: dzięki wielkie
7 sty 23:41