pochodna funkcji
Benek: Proszę pomoc w policzeniu pochodnej:
sinx−cosxsinx+cosx
Z góry dziękuję za pomoc.
7 sty 23:12
Krzysiek: jeżeli chodzi Tobie o wynik to do wolframalpha wpisz
7 sty 23:13
Benek: właśnie chciałbym wiedzieć jak to policzyć krok po kroku, bo liczę i cały czas wychodzi mi zły
wynik
7 sty 23:15
Adam: jestes to zaczekaj 10min to ci napisze
7 sty 23:16
Benek: ooo super dzięki!
7 sty 23:17
Adam: sory ale jeszcze jedno zad musialem napisac za chwile bedzie
7 sty 23:33
Benek: spoko spoko
7 sty 23:41
Adam: | | sinx−cosx | |
f(x)= |
| |
| | sinx+cosx | |
| | (sinx−cosx)' * (sinx+cosx) − (sinx−cosx) * (sinx+cosx)' | |
f'(x)= |
| = |
| | (sinx+cosx)2 | |
| | (cosx+sinx )(sinx+cosx) − (sinx−cosx)(cosx − sinx) | |
|
| = |
| | (sinx+cosx)2 | |
| cosxsinx+cos2x+sin2x+sinxcosx−sinxcosx+sin2+cos2x−sinxcosx | |
| = |
| (sinx+cosx)2 | |
(sinx−cosx)'= cosx−(−sinx)=cosx+sinx
(sinx+cosx)'= cosx − sinx
7 sty 23:48
Adam: i jak taki wynik masz?
7 sty 23:48
Adam: student czy liceum?
7 sty 23:51
Benek: sugerowana oodpowiedź to 2sin2x1+sin2x, ale mi wyszło tak samo jak Tobie
7 sty 23:53
Benek: student
7 sty 23:55
Adam: to dobrze jest trzeba przekształecic pokazac ci?
7 sty 23:55
Benek: jak możesz
7 sty 23:56
Adam: | 2 | | 2 | |
| = |
| |
| sin2x+2sinxcosx+cos2x | | 1+sin2x | |
2sinxcosx=sin2x
rozpedzilem sie
to tak ostatecznie bedzie napisz jaka ksiazke masz bo sa bledy w odp czasmi na 100% tak mam byc
8 sty 00:02
Adam: a w jakim miescie studiujesz
8 sty 00:03
Benek: to są jakieś materiały od ćwiczeniowca, pewnie przez niego przygotowanie, w warszawie studiuje
8 sty 00:07
Adam: ja w krakowie
8 sty 00:09
Adam: powiedz mu ze sa programy do sprawdzania odp
8 sty 00:09
Benek: spoko, dzięki wielkie,
a wynik 2 / 1 + 2sinxcosx przejdzie? no bo w mianowniku coś takiego wyjdzie.
8 sty 00:16
Benek: chodzi mi o to ze skad sie wzielo to sin2x, no bo 1 to wiadomo skad w mianowinku
8 sty 00:17
8 sty 00:20
Benek: dziekuje bardzo
8 sty 00:26