Zły wynik...
Jaryn: Zrobiłem pewne zadanie, w odpowiedziach pisze że powinno byś sprzeczne a mi wychodzi...
podaję rozwiązanie:
| x−1 | | 2x | |
| = |
| , D=R−{−2}
|
| x+2 | | x+2 | |
2x
2+4x=x
2+x−2
x
2+3x+2=0
Δ=9−8=1
x=−1
7 sty 22:38
Krzysiek: dobrze masz
7 sty 22:40
emte: dobrze masz, rozwiązaniem jest x=−1
można łatwiej, jeżeli ulamki o równych mianownikach są równe, to muszą mieć równe liczniki,
zatem x−1=2x
7 sty 22:46
Jaryn: możecie sprawdzić jeszcze jedno?
4x
2−7x=0
√Δ=7
x
1=
74
x
2=0 ∉D
x=
74
7 sty 22:54
7 sty 22:58
Jaryn: dzięki... wiedziałem że coś mi się pomieszało
7 sty 22:59