.
Kasia: Mam prosbe o pomoc w dwoch zadaniach
1. Ile wynosi liczba (1 + sin11stopni)(1 − sin11 stopni)
2. Liczba tg71 * cos71*sin71 jest rowna liczbie
sin
271
cos
271
tg
271
sin
271*cos
271
z gory dziekuje za pomoc
7 sty 22:13
Keisim: Nigdy nie lubiłem trygonometrii...
Spróbujmy, najpierw zadanie nr.1:
Wymnóż wszystko przez siebie (lub skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia), coś tam się
zredukuje, a to co zostanie będzie można zamienić na coś innego z podstawowego wzoru
trygonometrycznego. Daj znać jak postępy, w razie czego dam kolejną wskazówkę.
7 sty 22:18
Keisim: No a jak już skończysz z zadaniem pierwszym spróbuj w drugim skorzystać z tożsamości:
| | sinα | |
tgα= |
| , wtedy odpowiedź nasuwa się sama.  |
| | cosα | |
7 sty 22:20
adix: pierwsze ) cos2(11 stopni) nie wiem czy cos pomoze ale...
2)sin2 (71 stopni)
w sumie z tablic mozesz podstawic,chyba ze ma byc dokladnie?
7 sty 22:20
Don: zobacz wyniki w tablicach
7 sty 22:21
emte: 1) 1−sin
211=cos
211
| | sin71 | |
2) tg71= |
| , czyli sin271 |
| | cos71 | |
7 sty 22:21
Keisim: Ehh... daliście jej odpowiedzi, a ona chciała pomoc w rozwiązaniu − niczego się nie nauczy. xP
7 sty 22:21
Mila:
(1 −sin 11
o) ∧(1 + sin 11
o) =1 − sin
2 11
o = cos
2 11
o
| | sin71 | |
tg71 ∧ cos71∧sin71 = |
| ∧ cos71∧sin71 =sin2 71 |
| | cos71 | |
7 sty 22:24
Kasia: Wlasnie, wystarczyly wskazowki, juz bym sobie poradzila, ale dziekuje za kazda pomoc

mam
pytanko tylko do empty, dlaczego 1 − sin
211 = cos
211
7 sty 22:27
adix: sin
2(x) + sin
2(x)=1 Dla dowolnego x ∊R wiem ze mialo byc do emty..ale jak juz wszedłem na
tą stronke.. :
7 sty 22:29
Kasia: Aaaaaa, teraz rozumiem

dziekuje za wyjasnienie. Czyli w tym przypadku zakladam,ze ta
jedynka trygonometryczna dziala dla 71 stopni, a moge tak przyjac? Nie moze byc dla dowolnego?
Bo wtedy by sie takladnie nie odjelo do 0.
7 sty 22:34
Keisim: Nie, jedynka trygonometryczna działa zawsze.
7 sty 22:35
adix: taak mozna
Wlasnie o to chodzi ze tak jest dla dowolnego..
7 sty 22:36
Keisim: Tzn nie wiem czy działa dla urojonego kąta, jak Cię to korci mogę sprawdzić, ale myślę, że
wystarczy Ci wiedzieć, że jedynka trygonometryczna działa dla każdego rzeczywistego. xP
https://matematykaszkolna.pl/strona/450.html
7 sty 22:37
Kasia: Ok, pewnie,ze mi to wystarczy

na razie marzy mi sie zrobic te 80 zadan z trygonometrii i
bedzie super

utknelam niestety przy kolejnym.
(tg
24stopnie+1) * cos
24 stopnie jest rowne liczbie
1
sin
24
cos
24
cos
44
7 sty 22:43
Keisim: Spróbuj skorzystać z mojej wskazówki do zadania 2.
7 sty 22:44
Keisim: Jeśli na nic nie wpadniesz, daj znać − pomogę. BTW Skorzystaj też linku, który Ci dałem −
przyda się.
7 sty 22:46
adix: wez tg na sin/cos zamien
7 sty 22:50
Kasia: zrobilam to, ale to mi jakos specjalnie nie upraszcza obliczen z tego co widze, bo mam teraz
taka postac
| | sin24 | |
( |
| + sin24+cos24) * cos24
|
| | cps&24 | |
i nie mówcie mi,ze musze to teraz wszystko wymnazac przez cos
24..

pierwszy wyraz w nawiasie by sie uproscil bo by sie to skrocilo z mianownikiem, ale z resztą
sobie tylko pokomplikuje sprawe..
7 sty 22:53
Kasia: zle sie zapisalo
pierwszy wyraz w nawiasie to
7 sty 22:54
adix: a 1 zostaw w spokoju
7 sty 22:56
adix: sin24+cos24 nie potrzebnie zamienialas...zobaczysz zaraz dlaczego
7 sty 22:57
Kasia: aaaaaaaaaaaaaaaaa

dlaczego ja od razu nie widzę tego, co zostawić lepiej, a co zamienić

ale nastawiam się optymistycznie, że po wykonaniu wszystkich tych zadań zacznę już coś
dostrzegać

okej, no to teraz z całości wyszła piękna 1

robie dalej, jak natrafie na jakiś problem ( a
raczej przy takiej ilości zadań to pewne) to się odezwę za jakiś czas.
dziękuję za szybką pomoc
7 sty 22:59
Kasia: oho, długo nie musieliście czekać ; p
Jeżeli dla pewnego kąta ostrego α zachodzi rownosc (sinα+cosα)2 =1,2 , to iloczyn sinαcosα
jest równy
0,1
0,2
0,4
0,8
i tutaj jedna rzecz mnie dziwi, skoro jedynka tryg. to sinα+cosα =1 to jakim cudem tutaj może
to w ogóle wynosić 1,2 ? to skoro są te same kąty, to musi z całości wyjść 1, i nie ma cudów :
P
7 sty 23:02
adix: rowzin to co w nawiasie czyli z wzoru skróconego mnożenia
7 sty 23:04
adix: nie sinα+cosα=1 tylko sin2(α)+cos2(α)−1
7 sty 23:05
adix: =1*
7 sty 23:05
Kasia: no, ale samo sinα+cosα musi się równać 1 , czyli podniesione do kwadratu da i tak jeden.. więc
dlaczego to niby może wynosic w pewnym przypadku 1,2? nie rozumiem tego.
7 sty 23:05
Aga: Sin2α+cos2α+2sinαcosα=1,2
1+2sinαcosα=1,2 :2
sinαcosα=0,1.
7 sty 23:05
adix: zastosuj wzór skróconego mnozeniai napsiz co ci wyszlo
7 sty 23:05
Kasia: faktycznie..

nie było pytania
7 sty 23:05
adix: A chcialem zeby KAsia sama to odkryła

////////
7 sty 23:06
Aga: Korzystasz ze wzoru (a+b)2=a2+2ab+b2
i sin2α+cos2α=1
7 sty 23:07
Kasia: wyszło mi 0,1. Zgadza się?
7 sty 23:08
adix: tak
7 sty 23:09
Aga: Coś mnie podkusiło.
7 sty 23:09
Kasia: adix, spokojnie : ) tym razem już uważam na wszystkie rzeczy więc postaram się nie utknąć na
takiej głupocie.
ok, robie dalej ^
7 sty 23:10
Kasia: ale i tak zauwazylam wypowiedzi Agi dopiero jak rozwiązałam więc jedynie uświadomiliscie
mnie,ze nie ma takiej wlasnosci, jaką sobie wymysliłam
7 sty 23:11
adix: a spróbuj udowodnic SAMA

ze (sinα+cosα)
2 + (sinα+cosα)
2=2 ok
7 sty 23:12
adix: (sinα−cosα)2 ma byc w drugim
7 sty 23:13
Aga: adix, a może
(sinx+cosx)2+(sinx−cosx)2=2
7 sty 23:14
Kasia: to jak w końcu?
7 sty 23:15
adix: tak jak napisala Aga ale przeciez sie poprawilem
7 sty 23:19
Kasia: racja, nie wiem dlaczego, ale wydawało mi się, że obie wypowiedzi były Agi.
prościutkie

to tak :
(sinα + cosα)
2 + (sinα −cosα)
2 = 2
sin
2α + 2*sinα*cosα + cos
2α + sin
2α − 2*sinα*cosα + cos
2α = 2
sin
2α + cos
2α + sin
2α + cos
2α = 2
1+1 = 2
L= P
7 sty 23:27
adix: 
SUPER

a np (1−cos
2(x) ) podzielone przez sinx*cosx= tgx
7 sty 23:28
Kasia: kolejne łatwe xD
| sin2x+cos2x − cos2x | | sinx | |
| = |
|
|
| sinx*cosx | | cosx | |
| sin2x | | sinx | |
| = |
|
|
| sinx*cosx | | cosx | |
tutaj sie skroci ten kwadrat w liczniku z sinx w mianowniku ( lewa strona rownania)
czyli zostaje
L = P

7 sty 23:34
adix: | | cosx | | 1 | |
to moze jeszcze 1 jakies ambitniejsze  tgx + |
| = |
| .. |
| | 1+sinx | | cosx | |
7 sty 23:38
Aga: Kasiu, robisz postępy.
7 sty 23:40
Kasia: adix, a mogę to na później zostawić? bo chciałabym się uporać z tymi zadankami, które muszę
niestety zrobić, a nie chce żeby mnie zastał ranek

ale obiecuję, że jak skończe to zrobie
Twój przykład

utknęłam przy zadanku:
Kosinus kąta ostego α jest 25 razy mniejszy od sinusa tego kąta. Wobec tego tanges kąta α jest
równy
0,04
0,2
5
25
zapisalam rownosc
no i nie wiem co dalej..
możesz dać jakąś wskazówkę?
7 sty 23:45
adix: czy masz 25*cos x=sin x
sin2(α)+cos2(α)−1 skorzystaj z tego wzory tez..
7 sty 23:47
adix: sin2(x) + cos2(x)=1
7 sty 23:48
Kasia: ale jak to mogę tutaj zastosować?
nawet gdybym przeniosła wszystko na jedną stronę i podniosła do kwadratu to i tak pomiędzy sinα
a cosα mam minusik więc nie mogę wykorzystać tego wzoru.
7 sty 23:50
adix: wiesz ze 25*cos x=sin x
to podstaw to zamiaast sinusa do tego wzoru co ci napisalem i zostanie ci tylko 1 niewiadomoa

taak?
7 sty 23:52
OnlyYesterday: jak mogę się wtrącić to:
sin = 25cos
7 sty 23:52
Kasia: raaacja, nie dość, że nie myślę, to jeszcze ślepa jestem xD
ok, teraz to już proooste

dobra, jedziemy dalej z zadankami ; D
7 sty 23:55
adix: i jak Kasia cos ruszylo
7 sty 23:58
Kasia: tak, juz kolejne 2 zadanka zrobilam i teraz z jednym jest cos nie tak
Sinus kata α jest cztery razy mniejszy niz tanges tego kata. Wobec tego kosinus kata α jest
rowny
1/4
√3/3
3/4
√15/16
a mi wyszlo cos zupelnie innego :
sinα = 4tgα
tgα * cosα = sinα
co jest źle?
8 sty 00:04
adix: Sinus kata α jest cztery razy mniejszy niz tanges tego kata ====sinα = 4tgα

?
8 sty 00:06
Kasia: no tak..
8 sty 00:07
adix: widzisz błąd
8 sty 00:10
adix:
8 sty 00:10
Kasia: no właśnie najgorsze jest to, że nie widzę..
skoro sinus jest 4 razy mniejszy niz tanges, to rownosc jest wtedy gdy sinα = 4tgα ...
8 sty 00:11
OnlyYesterday: tg = 4 sin
8 sty 00:17
Kasia: racja, od złej strony na to patrzyłam. teraz rozumiem. dziękuję
8 sty 00:18
OnlyYesterday:
8 sty 00:19
Kasia: a takie cos
liczba
sin
25 * cos5 − cos5 =
8 sty 00:21
adix: cos 5 wez przed nawias wyciągnij ...
8 sty 00:24
adix: masz cos 5 (sin
2(5) − 1)....cos 5 ( −cos
2(5) )= −cos
3(5) taak
8 sty 00:26
OnlyYesterday: mi też tak wyszło po zamienieniu sin2 5 na 1 − cos2 5
8 sty 00:28
Kasia: teraz to widzę, przepraszam za późną odpowiedz, ale pochłonęly mnie zadanka xD
jednak juz mnie spanie bierze...
czy będziecie może jutro ( właściwie to dzisiaj

) na forum? jakoś koło południa np.? to bym
już dokończyla reszte zadanek z małą Wasżą pomocą

a tymczasem życzę Wam kolorowych snów!

i dziękuję za dotychczasową pomoc
8 sty 00:57