Wyjaśnienie
Pytanko: Na czym polega uzupełnianie do kwadratu
i dlaczego:
7 sty 22:05
Pytanko: może dlaczego to wiem, ale jak dojść do tej postaci
7 sty 22:06
alert javascript: Jezeli dobrze mysle to chodzi o to czy kazdą funkcje mozna przedstawic w postaci (x+a)2 nie
kazdą mozna np taka: x2−2x−3 = (x−1)2−4 a to nie jest pełny kwadrat
7 sty 22:12
Pytanko: ale czy jest jakaś metoda/wzór która/y pozwala dojść do takiej postaci, czy po prostu trzeba
być spostrzegawczym?
7 sty 22:22
alert javascript:
Zalezy od przypadku ale uzupełniamy dwa pierwsze składniki funkcji do pełnego kwadratu

np
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
x2−3x+3 = x2−2* |
| x+( |
| )2−( |
| )2 + 3 = (x− |
| )2+ |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
7 sty 22:29
Pytanko: pytanie klucz − co to znaczy pełny kwadrat
7 sty 22:32
Mila:
Przykład :
x
2 −6x = (x −3)
2 − 9
6:2 = 3
Gdy podniesiesz do kwadratu to otrzyma sz 2 pierwsze składniki,odjęłaś kwadrat 3 bo o ten
składnik byłoby za dużo .
Twój przykład
| | 3 | | 3 | |
3x−x2 = −[ x2 − 3x] = −[(x− |
| )2− ( |
| )2 ] |
| | 2 | | 2 | |
Przykład Alerta
x
2−2x−3 = (x−1)
2 −1 −3 = (x−1)
2 − 4
7 sty 22:36
Pytanko: ok, wielkie dzięki Mila
7 sty 22:45
Gustlik: Zamiast kombinować jak koń pod górę z "dodawaniem−odejmowaniem", to najlepiej sprowadzić do
postaci kanonicznej:
y=ax
2+bx+c=a(x−p)
2+q
I nie potrzeba niczego wymyślać, są wzory.
Pozdrawiam.
8 sty 02:23
Gustlik: | | 3 | | 9 | |
Np. 3x−x2=−x2+3x=−(x− |
| )2+ |
| |
| | 2 | | 4 | |
| | 3 | | 9 | | 9 | | 9 | | 18 | | 9 | |
q=f(p)=f( |
| )=− |
| + |
| =− |
| + |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | |
8 sty 02:25
Gustlik: Przykad
Alerta
x
2−2x−3=(x−1)
2−4
q=f(p)=f(1)=1−2−3=−4
8 sty 02:27
Pytanko: i
3x−x2 mi nie wychodzi z tej metody
8 sty 02:30
Pytanko: a, ok, sorry
8 sty 02:31