Może ktoś sprawdzić ?:)
Pepsi2092: Dla jakich wartości parametru a równanie x
2−2x+1=2xloga+log
2a ma dwa różne pierwiastki.
x
2−2x+1=2x*loga+log
2a
x
2−2x−2xloga−log
2a+1=0
x
2+x(−2−2loga)−log
2a+1=0
Δ>0 aby było dwa rózne pierwiastki.
Δ=b
2−4ac
Δ=(−2−2loga)
2−4(−log
2a+1)
Δ=4+8loga+4log
2a+4log
2a−4
8log
2a+8loga>0
log
2a+loga>0 t=loga
t
2+t>0
t(t+1)>0
Miejsca zerowe to t
1=0 V t
2=−1
loga=−1 V loga=0
loga=log
110 V loga=log1
a=
110 V a=1
więc a∊(
110; 1)
7 sty 22:01
Basiek: Wygląda cacy, tylko nie wiem, czy ufasz mojej opinii

Jeszcze, żeby wszystko było na wysoki połysk, powinny być założenia dla logarytmów
7 sty 22:10
Pepsi2092: Oky
Basiek zrobię małe poprawki z tymi założeniami i skoro nie dopatrzyłaś się błędów to
chyba jest git

Dzięki wielkie za sprawdzenie i zapomniałem o kąciku bo mogłem tam od razu
przyjść z tym
7 sty 22:18
Basiek: Ja Cię zawsze przyjmę z otwartymi ramionami. Btw. tam na samym końcu lepiej skorzystać z
definicji logarytmu , np.
10
−1=a
7 sty 22:24
Pepsi2092: W sumie racja
Basiek ale
Jakub mi nie żałuje miejsca na forum więc wiesz

Odwiedze
potem Wasz kącik bo widzę, że rekordowo z ilością postów się robi

Do następnych Świąt
dobijecie jak tak dalej pójdzie
7 sty 22:44
Basiek: Hm, dlaczego wszyscy sądzą, że temat jest tylko po to, żeby "napić" posty?
7 sty 22:45
Pepsi2092: Ale ja tak nie uważam bo wiele się tam moge nauczyć dzięki Wam wszystkim, ale liczby powyżej
tyśka w ilości postów jeszcze bardziej zachęcają mnie aby tam wbić
7 sty 22:54