wieomiany
endzia1: WItam! Mam do rozwiazania rownania wymierne. Oto przyklady przy których sie zacielam i nie
wiem co dalej z nimi zrobic:
5−x5x =
25+5
Tutaj wyznaczam dziedzine pozniej proporcje i wychodzi ze −x
2 −10x+25=0 , Δ=200 ? cos tutaj
jest nie tak..
drugi przykład:
2xx−1 −
xx+2 =
2x−2x2+x−2 Tutaj przenosze na lewa strone
wyznaczam wspolny mianownik i wychodzi,ze Δ jest ujemna wiec jest zle z odpowiedziami.
Prosze o pomoc
7 sty 21:42
Krzysiek: a) po prawej stronie w mianowniku co jest?
7 sty 21:44
endzia1: pomylka przepraszam. ma byc 5+x
7 sty 21:47
emte: po pierwsze zrób założenia
potem w pierwszym równaniu pomnóż na krzyż i rozwiąż równanie kwadratowe
w drugim sprowadź do wspólnego mianownika, po założeniach i odejmij,
x2+x−2=(x−1)(x+2)
7 sty 21:56
endzia1: Wszystko zrobilam tak jak napisalas. Wyszlo mi zle dlatego prosze o pomoc.
7 sty 22:19
Aga: 1)
x
2+10x−25=0
Δ=200
√Δ=10
√2
licz x
1 i x
2.
8 sty 09:40