Oblicz tangens kąta nachylenia
maczka: Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny o krawędziach bocznych dwa razy dłuższych od krawędzi
podstawy.Oblicz tangens kąta nachylenia krawędzi bocznej tego ostrosłupa do płaszczyzny jego
podstawy.
7 sty 21:40
dero2005:

l = 2a
h =
√l2 − (23hp)2 =
√4a2 − 3a24 =
a2√13
7 sty 22:33
8 sty 01:54
dero2005:
Gustlik dziękuje za wnikliwą kontrolę, rzeczywiście zrobiłem "byka" . Tak jest jak się
jednym okiem ogląda bal mistrzów sportu a drugim rozwiązuje się zadania

a propos − Ty też nie uniknąłeś pomyłki przy przepisywaniu wykładnika
8 sty 10:43
krystek: @Dero spokojnie , najważniejszy jest początek −myśl ,która jest najważniejsza −i co
zrobiłeś poprawnie,liczenie to sprawa drugorzędnai przepisujący winien myśleć co przepisuje.
8 sty 10:54
Gustlik: No zgadza się, dałem do 3 ale to literówka, bo miało być do 2. Krystek ma rację, bo
Dero naprowadził maczka na właściwą drogę, a że źle podstawił to już mniejszy błąd,
niemniej zauważyłem go i po prostu sprostowałem. Mnie też prostujcie, jeżeli strzelę jakiegoś
chochlika, bo nikt z nas nie jest nieomylny, a mi też się zdarza pomylić. Pozdrawiam.
8 sty 13:32