matematykaszkolna.pl
Oblicz tangens kąta nachylenia maczka: Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny o krawędziach bocznych dwa razy dłuższych od krawędzi podstawy.Oblicz tangens kąta nachylenia krawędzi bocznej tego ostrosłupa do płaszczyzny jego podstawy.
7 sty 21:40
dero2005: rysunek l = 2a
 a3 
hp =

2 
2 a3 

hp =

3 3 
h = l2 − (23hp)2 = 4a23a24 = a213
 h 39 
tg α =

=

2 

hp
3 
 2 
7 sty 22:33
Gustlik:
 2 a2*3 a2 
Dero2005 masz błąd, (

hp)3=

=

, wynik powinien wyjść tgα=11.
 3 9 3 
Tu jest moje rozwiązanie: https://matematykaszkolna.pl/forum/120259.html . Możesz je przejrzeć. Pozdrawiam emotka
8 sty 01:54
dero2005: Gustlik dziękuje za wnikliwą kontrolę, rzeczywiście zrobiłem "byka" . Tak jest jak się jednym okiem ogląda bal mistrzów sportu a drugim rozwiązuje się zadania emotka a propos − Ty też nie uniknąłeś pomyłki przy przepisywaniu wykładnika emotka
8 sty 10:43
krystek: @Dero spokojnie , najważniejszy jest początek −myśl ,która jest najważniejsza −i co zrobiłeś poprawnie,liczenie to sprawa drugorzędnai przepisujący winien myśleć co przepisuje.
8 sty 10:54
Gustlik: No zgadza się, dałem do 3 ale to literówka, bo miało być do 2. Krystek ma rację, bo Dero naprowadził maczka na właściwą drogę, a że źle podstawił to już mniejszy błąd, niemniej zauważyłem go i po prostu sprostowałem. Mnie też prostujcie, jeżeli strzelę jakiegoś chochlika, bo nikt z nas nie jest nieomylny, a mi też się zdarza pomylić. Pozdrawiam.
8 sty 13:32