matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz tangens kąta nachylenia
maczka:
Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny o krawędziach bocznych dwa razy dłuższych od krawędzi podstawy. krawędzi bocznej tego ostrosłupa do płaszczyzny jego podstawy.
7 sty 21:38
emte:
√
11
7 sty 23:21
Gustlik:
Liczę wysokość podstawy:
x
√
3
h
p
=
2
2
2
x
√
3
x
√
3
y=
h
p
=
=
3
3
2
3
Z ΔASD liczę H (z Pitagorasa):
x
√
3
(2x)
2
=(
)
2
+H
2
3
x
2
*3
4x
2
=
+H
2
9
x
2
4x
2
=
+H
2
/*3
3
12x
2
=x
2
+3H
2
11x
2
=3H
2
/:3
11
H
2
=
x
2
/
√
3
11
H=x
√
3
√
33
H=x
3
H
tgα=
y
√
33
x
3
tgα=
=
√
11
x
√
3
3
8 sty 01:44