ciagi arytmetyczne?
mat: mam tu przykładowe zadanie które moge miec na egzaminie czy ktos umie je rozwiazac?
Suma czwartego i siódmego wyrazu ciągu arytmetycznego wynosi 17, a suma drugiego i trzynastego
wyrazu tego ciagu jest równa 5. Znajdz pierwszy wyraz i róznicę tego ciągu. Oblicz ile wyrazów
tego ciągu daje w sumie liczbę 11. czy ktos moze mi pokazac jak to sie robi? musze nauczyc sie
na poniedziałek rozwiazywac takie zadania.
7 sty 21:38
7 sty 21:43
mat: nie mam zielonego pojecia na temat tego tematu wiec nic mi sie na mysl nie nasuwa
7 sty 21:48
adix: a4+a7=17
a2+a13=5
gdzie an =a1 + (n−1)*r
podstaiwasz i masz uklad 2 na 2
7 sty 21:51
adix: a1 + 3r + a1+ 6r=17
a1 + r + a1 + 12r==5
7 sty 21:54
adix: a1=44
r=−3
restza to juz chyba oczywista,zreszą to tez bylo..
7 sty 21:56