próbowałem robić ale dziwnie mi wychodzi
Patryk: mam problem z zadaniem możecie pomóc
7 sty 21:30
adix: zauwaz ze 2 jest pierwiatkiem tego w mianowniku po prawej
7 sty 21:30
adix: czyli da sie rozpisac (x−2)(x−cos)..
7 sty 21:31
adix: po lewej*
7 sty 21:33
Patryk: oj chyba niekoniecznie o to chodzi doprowadziłem do wielomianu 4 stopnia no i nie mogę znaleźdz
w(x) − metoda hornera ....
7 sty 21:33
Widzę pokój: tam nie będzie nigdzie wielomianu czwartego stopnia.
7 sty 21:34
emte: może to pomoże
x2−5x+6=(x−2)(x−3)
7 sty 21:34
Patryk: zaraz zobaczę
7 sty 21:35
Patryk: no i co dalej teraz

ja wyjdzie w sumie tak że: (3x−6)(x−2)(x−3)(x−2)≤0
7 sty 21:36
adix: przenies na drugą stone
x/ (x−2)(x−3) − 1/(x−2) <= 0
i do wspólnego mianownika i chyba juz z górki
7 sty 21:36
Aga: Ustal dziedzinę.
Przenieś wszystko na lewą stronę.
Wykonaj odejmowanie.
Pomnóż przez mianownik do kwadratu
i nie mnóż tych nawiasów .
7 sty 21:38
Aga: Wychodzi coś prostszego
7 sty 21:40
Patryk: tak bo wychodzi 3x2−15x+18≤0 − oka z tym już poradzę bo wcześniej wychodzil wielomian i nie
moglem nic dopasować do hornera
7 sty 21:43
emte: po odjęciu w liczniku wychodzi liczba 3, a w mianowniku (x−2)(x−3). ułamek będzie ujemny,
jeżeli mianownik będzie ujemny, bo licznik jest 3, czyli dodatni. zatem rozwiązaniem będzie
2<x<3
7 sty 21:45
Patryk: czyli to co mi bo ja to podieliłem przez 3 , i x1=2 x2=3 parabolka i jazda, dobra dzięki
wam bardzo
7 sty 21:49