Całka
egzamin w poniedziałek Oo: Hej, mam pytanie, może dla niektórych banalne, ale jakoś nie mogę na to wpaść. Jak obliczyć:
∫ x5 ex3 dx (x do trzeciej, nie wiem, czy się dobrze wyświetli)
i
∫ ln (x5) dx
Proszę o pomoc, bo tracę już wiarę tutaj...
7 sty 21:24
Jack:
1) podstawienie:
t=x3
dt=3x2dx
2) przez części parę razy
7 sty 21:26
Jack:
2) ciemność mnie ogarnęła przez moment... przecież: ln x5=5*lnx
7 sty 21:28
egzamin w poniedziałek Oo: hm... Jack, w tej ciemności to ja chyba brodzę cały czas... Dzięki za pomoc.
a jeszcze to, też na pewno łatwe,
∫ x2 e7x dx
7 sty 21:30
egzamin w poniedziałek Oo: to ostatnie x też jest w potędze
7 sty 21:31
egzamin w poniedziałek Oo: i do 1) takie podstawienie zrobiłam, ale co z tym robi się dalej?
7 sty 21:33
Jack:
dalej to już prosto wychodzi, że 13∫ t et dt ponieważ x2dx=13dt oraz x3=t.
W tym trzecim masz ∫ x2 e7x dx ?
7 sty 21:40
egzamin w poniedziałek Oo: tak.
7 sty 22:00
7 sty 22:17
egzamin w poniedziałek Oo: Ok, dzięki bardzo za pomoc
7 sty 22:37