funkcja liniowa
gosq: zadania do rozwiązania z funkcji liniowej: (1LO mat rozsz.)
1)
zbiorem rozwiązań nierówności f(x)>1 jest przedział (−∞,1) natomiast zbiorem rozwiazan
nierownosci
f(x)<4 jest przedział (0,∞). Wiedząc że funkcja f jest funkcją liniową rozwiąż nierówność:
2<f(x)<6
7 sty 21:21
gosq: 2)
Wykaż że dla każdej funkcji f(x)=ax+b prawdziwa jest nierówność:
12 [f(x−1)+f(x+1)]=f(x)
3)
Napisz wzór funkcji liniowej której wykres przechodzi przez punkt P=(−1,1) i jest:
a) równoległy
b) prostopadły
do wykresu funkcji y= 13 x+3
7 sty 21:26
Widzę pokój: z treści zadania mam że :
f(1) = 1
f(0) = 4
czyli wzór funkcji to :
f(x) = −3x + 4 . Poradzisz sobie dalej?
7 sty 21:27
gosq: No właśnie nie bardzo sobie radze z takimi zadaniami, dlatego przybyłam tu po pomoc
7 sty 21:28
Widzę pokój: później rozwiązujesz równanie : f(x) = 2 oraz f(x) = 6
i masz już gotową odpowiedź.
7 sty 21:33
gosq: czyli:
F(2)= −3*2+4
f(2)= −6+4= −2
f(6)= −3*6+4
f(6)= −18+4= −14
7 sty 21:39
gosq: refresh
7 sty 21:57