Fizyka, termodynamika, Trival, pomocy!!!!!!!!!
kasien94: Czy mógłby mi ktoś rozwiązac te zadania na jutro?

Oto one:
1. W pewnej przemianie gazowej, zwiększając 4 razy objętość gazu, spowodowaliśmy
dwukrotnywzrost ciśnienia gazu. Oblicz ile razy zmniejszyła(zwiększyła ) się srednia wartosc
predkosci cząstki tego gazu. Pod ruchomym tlokiem znajduje sie gaz doskonaly o objetosci 2
dm3.
2. Jaka szybkosc musialaby miec bryla olowiu o temp. 0 st Celsjusza, aby stopić sie podczas
zderzenia z przeszkodą?Zakladamy, ze 75 procent energii idzie na ogrzanie i stopienie lodu.
Temp. topnienia olowiu = 327 st Celsjusza. jego cieplo wlasciwe = 131 J/(kg*K), a cieplo
topnienia = 25000 J/kg.
3. Jaka jest temp. chlodnicy idealnego silnika cieplnego, jesli przy temp zrodla ciepla t = 327
st. Celsjusza jego sprawnosc wynosila 50 procent?
4. W silniku Carnota stosunek temp. grzejnika do temp chlodnicy wynosi 4. Ile wynosi
teoretyczna sprawnosc tego silnika? Jaka prace wykonal silnik, jezeli pobral cieplo w ilosci
2000 J?